Política 04/04/2015

Juanjo Puigcorbé: "En una Catalunya independent l'IVA cultural estaria al 4%"

L'actor i número 2 d'ERC a Barcelona diu que la cultura catalana és "com a mínim bilingüe" i carrega contra la gestió del PP

Europa Press
2 min
Puigcorbé defineix Bosch com “el Maragall del segle XXI”

BarcelonaL'actor i número 2 d'ERC a la llista municipal de Barcelona, l'independent Juanjo Puigcorbé, afirma que "en una Catalunya independent l'IVA cultural estaria al 4%".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Europa Press, ha recordat que el Parlament fa poc va tramitar una iniciativa per demanar la rebaixa de l'IVA del 21% al 4%: "Això significa que en una Catalunya independent, si som una mica coherents, passaria al 4%".

Puigcorbé està absolutament convençut que, si Catalunya es converteix en estat, la cultura serà "més econòmica" i planteja que, per a algunes activitats culturals, l'IVA estigui fins i tot per sota d'aquest 4. Un dels projectes de Puigcorbé és fer "el 'Llibre blanc de la cultura'", que, amb la participació d'experts, dissenyi les principals característiques que en aquest àmbit hauria de tenir una Barcelona capital d'estat.

L'actor veu en la independència una oportunitat per millorar la gestió cultural i visualitza la secessió sense conseqüències traumàtiques per a cap de les parts: "Torremolinos es va segregar de Màlaga fa molts anys i no va passar res. La gent no necessita passaport per anar d'un lloc a l'altre".

Puigcorbé divideix la gestió pública de la cultura en quatre pilars: potenciar les disciplines artístiques en les escoles; facilitar que els ciutadans la puguin practicar en centres públics; ajudar la xarxa de professionals de la cultura perquè visquin "dignament", i finalment exportar la cultura que aconsegueixi l'excel·lència.

A l'hora d'exportar, l'actor reivindica que a Catalunya la cultura és bilingüe com a mínim: "La cultura catalana es desenvolupa en català, en castellà, en anglès i, si pot ser, en francès i italià, en els idiomes que dominin els habitants de Catalunya".

Un teatre cada 15.000 habitants

L'actor ha considerat inconcebible, per exemple, que a Barcelona "un districte pugui tenir 150.000 habitants i no tenir cap teatre", ja no perquè s'exhibeixin obres comercials, sinó perquè els ciutadans en puguin practicar.

"Hi ha barriades on l'accés a la cultura és nul. Hi ha una desigualtat molt gran. La cultura no és qüestió només de consum, sinó que és una cosa que cal practicar per al propi creixement personal", ha sentenciat.

Contra Wert

L'actor s'ha mostrat molt crític amb la gestió del PP, al qual acusa d'haver infligit un "càstig absolut" amb la pujada de l'IVA del 8% al 21% i el responsabilitza d'haver destruït amb aquesta decisió 30.000 llocs de treball directes.

"Menyspreen i destrossen la imatge de la cultura i de la gent que la fa. I en la cultura catalana? Doncs multiplicat per dos", censura l'actor, que considera que la gestió que ha fet el PP és un altre dels motius de pes per reclamar la independència.

stats