CRISI AL PSC
Política 23/04/2014

Juli Fernández només convocaria un congrés al PSC de Girona després de les primàries per elegir candidat

El líder dels socialistes gironins nega "que s'hagi traït el programa electoral" i critica que als dimissionaris "no els interessi el partit"

Efe
2 min

PALAFRUGELLEl primer secretari del PSC de Girona, Juli Fernández, ha avançat aquest dimecres que el congrés provincial que busca forçar el col·lectiu de l'executiva local que va renunciar dimarts al càrrec només es convocarà si abans se celebren les primàries, de finals de juny, per escollir el candidat a alcalde per a Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Fernández ha dit que la "maniobra" de la desena de dirigents dimissionaris, que al·leguen un allunyament de la direcció amb la ciutadania pel seu rebuig al dret a decidir, és forçar un procés congressual en un termini de dos mesos que freni les primàries que han de decidir el candidat del PSC a l'alcaldia de la capital gironina.

A més, el dirigent ha confirmat que la decisió sobre la possible celebració del congrés la prendrà després d'una reunió de l'executiva la setmana que ve i després de convocar els primers secretaris de les diferents agrupacions socialistes de la província "per conèixer l'opinió de la militància", ha asseverat. "Els militants són realment els propietaris del partit", ha assenyalat Fernández, per a qui el grup que ha deixat els seus càrrecs busca "la seva quota de poder".

Fernández nega "que s'hagi traït el programa electoral" i reitera que el PSC sempre ha defensat la celebració d'una consulta sobiranista a Catalunya acordada i dins d'un marc legal.

El primer secretari dels socialistes a Girona ha recordat a més als dimissionaris que "Europa és molt important", en referència a les pròximes eleccions del 25 de maig, i ha lamentat que "a ells no els interessi el partit". El pròxim pas serà, per tant, la reunió de l'executiva de la setmana que ve i les trobades amb els màxims responsables de les diferents agrupacions per consolidar la seva decisió "en aquest PSC més democràtic que els qui han dimitit reclamaven".

Mentrestant, la primera secretària de l'agrupació del PSC a la ciutat de Girona, Sílvia Paneque, ja ha anunciat la seva decisió de presentar-se a les primàries i reclama també que el congrés, si se celebra, tingui lloc posteriorment. Per contra, l'actual líder socialista a l'ajuntament de la capital gironina, Pia Bosch, una dels integrants del grup que va deixar en bloc els seus càrrecs en l'executiva, segueix sense confirmar si presentarà la seva candidatura. Bosch, que defensa que les dinou renúncies que s'han produït forcen el procés congressual contra l'opinió de Paneque, critica la "deriva" del partit i apel·la a la recuperació dels seus principis fundacionals.

Una desena de membres de l'executiva de la Federació del PSC a Girona, entre ells, el veterà Joaquim Nadal, van dimitir de la direcció local per les seves desavinences amb Pere Navarro, líder del PSC al qual se li obre un nou front amb el control del cartell electoral de Girona de fons.

En total són ja 19 dels membres dimitits de l'executiva del PSC de Girona, que compta amb un total de 43, una fractura que si bé no obliga a avançar el congrés dels socialistes gironins –hauria de dimitir el 51% de l'executiva–, sí que aboca el partit a un futur concave provincial, que es preveu convuls, segons fonts socialistes.

stats