Política 21/09/2013

Junqueras veu fort Mas per portar Catalunya a la consulta

El president d'ERC diu que desconfia de l'oferta de diàleg de Rajoy

Efe
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras. EFE

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, veu el president català, Artur Mas, "del tot fort" per arribar fins al final en el procés sobiranista –una consulta d'independència– i ha recalcat que "si en algun moment li falta aquesta fortalesa, segur que l'hi donarà la majoria parlamentària i els catalans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Junqueras ha assegurat que en tot cas ERC "farà tots els possibles perquè [Mas] mai tingui ni la necessitat ni la temptació de dubtar que els catalans volen decidir el seu futur i no una altra cosa", com un pacte fiscal, "i si algú tenia algun dubte de que això fos així, després de la Diada de l'11 de Setembre ja no hi ha dubtes", ha afegit.

Segons Junqueras, actualment a Catalunya "els lideratges polítics van més enllà de persones concretes i desborden la política", de fet, ha afegit, "cal parlar de lideratges col·lectius", perquè "quan més del 80% dels ciutadans volen anar a votar, això no es resol amb una reunió entre dos dirigents polítics i tres d'econòmics".

"Un país –ha puntualitzat– no és el consell d'administració d'una empresa, i les decisions no les prenen tres o quatre persones, sinó la majoria de ciutadans, i si algú no pensa això, s'equivoca, perquè les grans qüestions només es resolen democràticament".

Un monòleg de Madrid?

En aquest context, Junqueras diu que desconfia de l'oferta de diàleg del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre la petició catalana d'una consulta, i ha advertit que "si el diàleg no és entre iguals, d'estat a estat, s'acaba convertint en un monòleg".

"La història −ha explicat− ens ha ensenyat que els governs espanyols diuen que volen dialogar, però acaben fent monòlegs, i els monòlegs que ells no saben fer els encarreguen al Tribunal Constitucional, que és un tribunal que nomenen els mateixos partits que determinen els governs espanyols".

"Això provoca la circumstància estranya, poc habitual en el món democràtic –ha apuntat–, que un militant del PP acaba decidint que està bé que un tribunal constitucional estigui presidit per un militant del PP".

El referent de l'Estatut

Sobre la possibilitat que Madrid no ofereixi un 'feed back', Junqueras es pregunta: "De què serveix dialogar amb l'estat espanyol si els seus governants ens imposaran la seva voluntat, tal com es va veure amb l'Estatut?, perquè de què va servir que [el text estatutari] fos aprovat pel Congrés i ratificat pels catalans en referèndum, si després va ser tombat pel TC?".

En contra de demanar permís

Sobre la possibilitat de "traslladar" al Congrés la petició per celebrar la consulta perquè aquest es pronunciï, Junqueras dubta de la seva utilitat, vistos els antecedents que ja existeixen, per exemple, amb el pla Ibarretxe, i s'ha mostrat en contra "de demanar permís per decidir, ja que és un dret que ja tenim. La democràcia es va inventar perquè decideixin els ciutadans".

stats