Junqueras retreu al Govern en funcions que privatitzi "de forma unilateral i sense consultar"

El líder d'ERC ha lamentat que s'hagin culminat alguns processos de privatització d'empreses públiques en els últims dies

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha lamentat que el Govern en funcions hagi culminat en els últims dies la privatització d'empreses públiques "de forma unilateral i sense consultar" amb els que negocien el suport al pròxim executiu les repercussions que pot tenir això. En unes declaracions a l'Agència Efe, Junqueras ha considerat "poc elegant" que ERC, que està negociant amb CiU el suport al pròxim govern d'Artur Mas, "no fos consultada" abans de procedir a una adjudicació d'una empresa pública catalana.

El Govern en funcions va anunciar dimecres passat que havia adjudicat a l'empresa Abertis la gestió de la conservació i l'explotació dels túnels de Vallvidrera i del Cadí, així com els seus corresponents accessos, durant 25 anys per un cànon total de 430 milions d'euros. A aquesta concessió cal afegir-hi la que a principis de novembre el Govern va adjudicar a un grup liderat per Acciona per gestionar la fins aleshores empresa pública Aigües Ter-Llobregat.

Segons ha indicat el líder d'ERC, "tota decisió econòmica rellevant que està en curs hauria de ser consultada [al seu partit] abans de ser adoptada, i més quan estem en un procés de negociació; és a dir, seria d'agrair que no s'adoptin decisions unilaterals per part d'una de les parts".

"ERC -ha recalcat Junqueras sense dissimular el malestar que li ha causat aquesta qüestió- valoraria positivament que CiU no adoptés decisions de forma unilateral si està en un procés de negociació, a fi de garantir que decisions d'aquest tipus, si cal adoptar-les, siguin fetes conjuntament", perquè en cas contrari "podrien ser molt mal interpretades".

Sense prejutjar el criteri d'ERC sobre una qüestió com aquesta, perquè, segons el seu president, "primer cal conèixer les dades i les xifres concretes abans de prendre decisions", ha instat el Govern en funcions a "no comportar-se de forma poc elegant, ja que, com més decisions unilaterals prengui, més possibilitats hi ha que el procés negociador fracassi".

ERC s'ha mostrat contrària, abans i durant la campanya electoral, a la privatització d'empreses públiques de la Generalitat, tot i que, no obstant això, davant la possibilitat que el Govern tingui un pla per privatitzar la gestió de l'Hospital Clínic de Barcelona, no es va voler pronunciar, i Junqueras es va limitar a expressar la seva "preocupació" i a demanar que es debati l'assumpte al Parlament.

Segons el líder republicà, "si bé considerem que és bo conservar la titularitat pública de les grans infraestructures, també ho és que al nostre país hi ha gent que està patint molt i necessitem recursos per evitar aquest sofriment i reactivar la nostra economia".

"Per tant, a curt termini és possible que la venda d'empreses públiques sigui una solució que ajudi a superar la falta de recursos de la Generalitat i el nivell de patiment d'una part de la nostra societat, però vist en perspectiva, és evident que és una pèrdua per al conjunt de les institucions catalanes, perquè si no ho fos no seria un negoci per a aquells que obtenen la concessió", ha afegit.

Més continguts de