Política 07/11/2014

Junqueras: "Ja no es tracta de votar per ser independents, sinó de ser independents per votar amb normalitat"

El líder d'ERC ha afirmat que "Podem no és cap esperança per a Catalunya en relació a la independència"

Laia Vicens
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que "ja no es tracta de votar per ser independents, sinó de ser independents per votar amb normalitat". En una entrevista a l'Ara TV, amb Antoni Bassas, Junqueras ha dit que "el tradicional argument s'ha invertit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan falten dos dies per al 9-N, el líder republicà ha afirmat que "Catalunya necessita ser independent per una qüestió de dignitat". Junqueras ha explicat que "veu molta gent que està animada i entusiasmada, que té ganes de votar i participar sota qualsevol forma". Per això, creu que el 9-N "anirà molt bé". Ha posat en relleu que el 9-N "no generarà un mandat democràtic per fer la independència" perquè "tindrà menys transcendència històrica del que hauria pogut tenir", i ha insistit en unes eleccions per "construir el mandat democràtic" per "fer la independència, que és necessària i urgent".

Junqueras ha demanat "descolonitzar-se mentalment" de la resta de l'Estat. "Hem de ser capaços de raonar en funció del que nosaltres volem, d'una manera menys reactiva i més proactiva", ha manifestat.

El líder d'ERC ha afirmat que el procés català "ha de ser molt més ràpid que Escòcia". "No podem allargar l'agonia de la societat catalana", ha dit Junqueras, perquè "com més llarg és el període [de negociació] més oportunitats li donem a l'Estat d'utilitzar les eines que té". Per això, per Junqueras, "no es tracta de fer una o dues declaracions, sinó d'exercir com un estat independent". "No té sentit fer una independència mentre acceptem les suspensions cautelars del TC o del Consell d'Estat", ha resumit.

"Podem no és cap esperança per a Catalunya en relació a la independència"

Junqueras s'ha mostrat convençut que Podem "no és cap esperança" per al canvi de relacions entre Catalunya i la resta de l'Estat. "L'Estat mai farà una oferta, sigui quin sigui el partit, perquè no manen els polítics, sinó els alts funcionaris", ha assegurat. "A Espanya canviaria la situació, però en relació a Catalunya no". Per exemple canviaria "en temes de regeneració política, en lluita contra la corrupció, però en relació a la independència de Catalunya, no".

Tot i que Podem defensa el dret a decidir de Catalunya, Junqueras ha dit que "amb el dret a decidir no en tenim prou, som independentistes, no 'dretadecidistes'".

Una única negociació amb l'Estat

Junqueras ha parlat també sobre la negociació amb l'Estat. "Intentarem assumir una part de les responsabilitats que ens corresponguin, però si l'Estat es nega a negociar, no podem assumir res", ha avançat el líder d'ERC. De fet, per Junqueras només hi ha una única negociació amb l'Estat: la del repartiment de passius i actius. "Només hi hem de negociar això", ha sentenciat. Junqueras creu que "l'Estat només s'asseurà quan l'hi obliguin, i només l'hi poden obligar els mercats financers".

Tot i que al seu parer "el motor de la independència és la voluntat de la gent", és cert que la reacció dels mercats financers "és una cosa per agafar-s'hi i obligar l'Estat a negociar".

stats