Política 05/01/2016

Junqueras: "No m'estic postulant com a president de la Generalitat ni he demanat a Mas que s'aparti"

El president d'ERC insisteix que evitar eleccions encara és possible però no concreta quin pot ser el desllorigador. "Les nostres propostes són les que hem posat damunt la taula els darrers mesos", diu a Catalunya Ràdio

Ara
3 min
Oriol Junqueras en la roda de premsa d'ahir / EFE

Barcelona"Sense que ningú perdi res del que considera vital, encara és possible arribar a un acord". El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat insistentment aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio que encara veu possible sortir de l'atzucac polític en què es troba Junts pel Sí i investir un president de la Generalitat abans de diumenge amb el suport la CUP per complir amb el mandat del 27-S i evitar eleccions anticipades al març. Amb tot, com ja va fer en la roda de premsa d'ahir, en més de mitja hora d'entrevista, Junqueras s'ha mantingut hermètic i ha evitat concretar quina fórmula proposa per sumar la CUP a un acord 'in extremis'. "Les nostres propostes són les que hem posat damunt la taula els darrers mesos", s'ha limitat a dir. I ha afegit: "Hi ha tants elements que intervenen en aquesta negociació que de la combinació d'aquests elements ens sembla que en pot sortir un acord". Cap concreció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha dit que les propostes les traslladarà en una hipotètica nova negociació entre Junts pel Sí i la CUP en les properes hores. Una possibilitat força remota. L'únic moviment que sembla possible és que Artur Mas renunciï a la candidatura a la presidència de la Generalitat. Dirigents d'ERC, com el mateix Joan Tardà –número 2 a Madrid–, ja ho han reclamat. Tardà va reclamar ahir en un tuit que CDC proposi un altre candidat, com podria ser el cas de la vicepresidenta Neus Munté. "¿Qui és el candidat a la presidència del Govern? Artur Mas. Però hi ha una part de la CUP que no ho vol, d'acord; doncs mirem d'explorar totes les possibilitats d'acord", ha dit Junqueras.

En tot cas, el líder dels republicans ha deixat clar que ell no ha demanat a Mas que faci un pas enrere. "Ni ho vaig dir ahir, ni ho he dit avui, ni ho he dit mai. Ens sembla que el candidat ha de ser el president Mas", ha dit en referència al titular d'avui d''El Mundo' ["Junqueras demana a Mas que s'aparti per salvar el procés"], sobre la roda de premsa d'ahir.

Ha parlat "gairebé cada dia" amb Mas

El president d'ERC ha insistit que, ni ha demanat a Mas que s n'aparti, ni s'està proposant a ell com a candidat, perquè no és l'acord que tenen amb Junts pel Sí. "Aquests dies no ens estem postulant, no volem posar la nostra candidatura enlloc", ha reiterat.

Junqueras ha revelat que els últims dies ha parlat amb Artur Mas "reiteradament", "gairebé cada dia", però no ha desvelat les converses. ERC no vol parlar encara d'eleccions ni de reeditar la fórmula de Junts pel Sí, ni de si hauria de ser Junqueras qui liderés una possible coalició.

La roda de premsa d'ahir

Després de rebre l’aval de la vuitantena de dirigents que es van reunir en l’executiva nacional ampliada, el líder dels republicans ja es va desmarcar ahir en una compareixença de premsa tant de CDC com de la CUP i els va exigir que tornin a la taula de negociació. Molt crític amb els posicionaments que diumenge i ahir al matí mateix havien expressat les dues formacions, en què donaven per liquidades les possibilitats d’entesa, va alertar que el pitjor dels escenaris són les eleccions del març, que poden posar fi a una efímera majoria independentista al Parlament.

Com ha fet aquest matí, Junqueras va evitar posicionar-se sobre quin pot ser el desllorigador i, de fet, va ratificar el seu compromís segons el qual el candidat de JxSí és Artur Mas –tot i que la CUP havia apostat ahir mateix per investir el líder d’ERC–, però la crida va ser un toc d’alerta al líder de CDC, partit que ja ha llençat la tovallola i ha començat a reclamar que es reediti la coalició al març.

El líder d’ERC no va respondre a la crida de la CUP per ser ell el president –tot i que hi estaria disposat, va recordar que tenia uns compromisos segellats.

Aquest xoc entre CDC i ERC es visualitzarà aquest matí en la reunió parlamentària de JxSí. Mentre Convergència previsiblement defensarà que no hi ha marge per a l’entesa amb l’esquerra anticapitalista, els republicans insistiran en la crida a mantenir la negociació fins l’últim dia –és diumenge quan, si no hi ha hagut investidura, cal convocar automàticament noves eleccions.

stats