Política 13/09/2019

Junqueras, Sànchez i Cuixart coincideixen que la millor resposta a la sentència serà la que generi més consens

El diputat de JxCat no veu una investidura de Puigdemont perquè no té el suport d'ERC

Agències
3 min
Els presos polítics al judici del Tribunal Suprem

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC i membre de JxCat Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, coincideixen que la millor resposta a la sentència del Tribunal Suprem serà la que generi un consens més ampli. D'aquesta manera s'expressen en una entrevista per escrit que s'ha emès per TV3 els tres líders independentistes en presó preventiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les portes de la sentència, Sànchez fa una crida a tots els dirigents polítics i socials a donar una oportunitat a la unitat i a la discreció. Al seu parer, "com més unitària i honesta sigui la resposta a la sentència més potent serà i més recorregut tindrà". Sànchez no es vol mullar sobre si les eleccions han de ser la resposta, però tampoc les descarta. "Decidim què volem que passi i després ja veurem si unes eleccions són un bon instrument o és una pèssima idea", argumenta.

Junqueras posa l'accent en el fet que el més important és que la sentència generi una adhesió majoritària, però també destaca la importància que serveixi per "enfortir les institucions" que, segons ell, els poders de l'Estat voldran debilitar. A la pregunta sobre si prefereix eleccions o govern de concentració, respon que les dues opcions podrien enfortir les institucions, però afegeix: "Caldrà veure quina resposta som capaços de consensuar entre tots els actors del moviment independentista i sobiranista per caminar cap a majories que s'acostin al 3 d'octubre".

Per la seva banda, Cuixart qualifica de "debats superflus" les opcions de govern de concentració o eleccions, i defensa que el que cal preguntar-se és per fer què. "Nosaltres donarem suport a allò que generi el màxim consens entre les parts, i a això dediquem el màxim d'esforços, però ha de ser una resposta propositiva, que comprengui tothom, coherent, i en què s'assumeixen plenament les conseqüències. Alhora, que no deixi ningú pel camí", ha afegit.

Investidura de Puigdemont

Una altra pregunta del qüestionari és si creuen que s'hauria de tornar a intentar la investidura de Carles Puigdemont. El fins ara president del grup de JxCat al Parlament, Jordi Sànchez, afirma que l'estratègia actual de l'expresident passa per aconseguir l'acta d'eurodiputat, i recorda que això és incompatible amb qualsevol altra opció. Així mateix, diu que el 30 de gener del 2018 es va intentar la investidura però no va tenir el suport d'ERC: "El moment d'intentar la investidura del president Puigdemont va ser el 30 de gener del 2018. JxCat ho va intentar, però no vam tenir el suport dels nostres socis".

Per la seva banda, Junqueras respon que s'han de fer només aquells passos que acostin cap a l'objectiu de la independència i insisteix en la necessitat de crear grans majories com les del 3 d'octubre.

Tant Sànchez com Cuixart posen en relleu la importància de la desobediència civil. L'exlíder de l'ANC assegura que la força d'aquesta eina està en la "capacitat de ser molts" i posa com a exemple que si 100 ciutadans decideixen no pagar impostos segur que tindran un problema, però que si ho fan 300.000 persones el problema el tindrà l'Estat. Segons Sànchez, els polítics poden desobeir, però no les institucions. I Cuixart defineix la desobediència civil com "l'antítesi" de la unilateralitat perquè, segons ell, vol forçar l'Estat a acceptar que ha de negociar. A més, ha afegit que requereix "molta formació i consciència".

Junqueras passa més de puntetes pel debat de la desobediència i es limita a dir que sempre ha defensat que s'han d'utilitzar "totes les eines pacífiques i democràtiques per aconseguir l'objectiu de la independència i fer possible la República".

stats