Política 05/05/2016

Junqueras s'obre a fer una auditoria ciutadana del deute de la Generalitat

La CUP forçarà una votació sobre aquest mecanisme poc abans de la presentació dels pressupostos

Gerard Pruna
2 min
Junqueras i Puigdemont al ple d’ahir.

BarcelonaA poques setmanes que el Govern presenti públicament el projecte de pressupostos per l'any 2016, el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha obert la porta a fer una auditoria ciutadana del deute tal i com li reclama la CUP, que forçarà una votació al Parlament sobre aquest aspecte poc abans que es comencin a negociar els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha assegurat estar a favor de fer "auditories del tipus que sigui", i ha emplaçat la CUP a negociar i "buscar els mecanismes" per dur-la a terme amb una fórmula que sigui "àmplia i representativa". "Si alguna cosa ens caracteritza és la voluntat de posar sempre més llum", ha afegit.

El president d'ERC ha recollit així el guant de la CUP, que a través de la diputada Eulàlia Reguant ha defensat la necessitat d'engegar un procés d'auditoria "ciutadana i popular" del deute de la Generalitat. "Hem de poder decidir col·lectivament què fer amb aquesta bola de neu", ha argumentat Reguant, que ha reivindicat que els catalans han de decidir entre tots "què s'ha de pagar i què no en la construcció de la república".

Contra l'impagament

La gestió del deute és un dels punts que s'albira més conflictiu en la negociació pressupostària entre el Govern i la CUP. Aquest dijous, Junqueras ha avisat "els que diuen que això s'arregla no pagant", que aquesta no és una opció perquè quan estàs endeutat i necessites crèdit per eixugar el dèficit "no pots dir als creditors que et donin crèdit i, simultàniament, que deixaràs de pagar".

De la interpel·lació d'aquest dijous en sorgirà una moció que s'haurà de votar en el ple del Parlament previst per d'aquí quinze dies, una votació que tornarà a posar a prova les posicions entre Junts pel Sí i la CUP de cara a la negociació pressupostària que ha de començar a final de mes.

stats