Política 01/04/2017

Junqueras crida els catalans a defensar els pressupostos com a garantia de "llibertat, democràcia i dignitat"

La diputada de la CUP Anna Gabriel replica que cal defensar el referèndum, que "és de majories" i està "perseguit", i no els comptes, que són "funcionals a l'estructura autonòmica de l'Estat"

Marc Toro
2 min
El vicepresdient del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, durant al seva intervenció aquest dissabte al Consell Nacional dels republicans

BarcelonaEl vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet aquest dissabte al matí una defensa aferrissada dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, després que aquest divendres el govern espanyol decidís portar al Tribunal Constitucional (TC) les partides dels comptes destinades a la celebració del referèndum. En la seva intervenció al consell nacional dels republicans, Junqueras ha deixat clar que els pressupostos, que suposen un augment de 1.355 milions d'euros en partides socials –ha destacat–, són una "garantia de justícia, llibertat, democràcia i dignitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convençut que "els ciutadans ho perceben així", Junqueras ha dit que confia que els catalans "defensaran" els pressupostos del referèndum, que "també són una garantia dels drets, dels interessos justos […] i de la nostra dignitat col·lectiva". En aquest sentit, el líder republicà ha criticat que el govern espanyol hagi recorregut part dels comptes al TC i que, en canvi, no recorri mai uns pressupostos quan impliquen "retallades de drets socials". "Curiosament o no, perquè no és casualitat, decideixen posar traves en uns pressupostos que són garantia d'igualtat oportunitats, llibertat i democràcia", s'ha queixat.

Poc després d'aquesta intervenció del vicepresident econòmic del Govern, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha replicat a Twitter que "el que cal defensar, perquè és de majories, i perquè és perseguit, és el referèndum. No aquests pressupostos. I ha afegit: "Els pressupostos són funcionals a l'estructura autonòmica de l'Estat. El referèndum, no. Per això impugnen aquestes partides i no la resta".

Junqueras, que ja va lamentar aquest divendres que l'Estat porti al TC uns comptes "clarament expansius", no s'ha estat de defensar les polítiques del Govern. "Cada dia fem coses que tothom deia que eren molt difícils de fer o fins i tot impossibles", ha dit, posant com a exemples el tancament de la presó Model, l'augment de la plantilla de mestres i professors, els plans d'inversió per modernitzar campus hospitalaris o la resolució dels problemes d'endeutament de la Generalitat. "Convertim els impossibles amb possibles", ha insistit, deixant clar que aquestes decisions "se sustenten en pressupostos imprescindibles".

Abans d'acabar la intervenció, que ha durat poc més de cinc minuts, Junqueras ha volgut remarcar que l'objectiu d'ERC és i serà la independència: "Tothom sap qui som, on som, el que volem i el que hem volgut sempre. Som coherents, persistents, constants. Hi aboquem tota la nostra capacitat i els nostres esforços i, si ho fem col·lectivament, segur que aquest país guanyarà".

S'aprova el reglament de primàries de cara a les municipals

Els republicans aprovaran en aquest consell nacional el reglament de les primàries de cara a les eleccions municipals del 2019, uns processos que no començaran fins a l'1 de gener del 2018 –ara el partit vol concentrar esforços en el referèndum–. Segons el document aprovat, les federacions locals d'ERC tindran tres opcions de primàries: obertes a militants; obertes a militants i amics; i, en el cas de municipis de més de 20.000 habitants, la possibilitat de fer primàries obertes a militants, amics i qualsevol persona que s'inscrigui en un cens.

stats