Política 25/01/2016

Junqueras, en contacte amb Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

El líder d'ERC admet en una entrevista a Catalunya Ràdio que ha mantingut converses amb els dirigents del PSOE i Podem. Tot i això, es nega a "especular" sobre un executiu d'esquerres a Madrid i recorda que el Govern treballa per la República Catalana

Ara
2 min
Oriol Junqueras, durant la conferència 'Crida a un nou país: la República Catalana' / PERE VIRGILI

BarcelonaEn un context de negociació a Espanya sobre una aliança entre el PSOE i Podem, Oriol Junqueras ha confirmat aquest dilluns a Catalunya Ràdio que ha mantingut converses tant amb Pedro Sánchez com amb Pablo Iglesias, entre altres dirigents bascos i gallecs, a fi d'analitzar un "panorama polític complex". Si bé és cert que el republicà ho ha emmarcat en la normalitat, els contactes es produeixen en un moment en què la col·laboració d'ERC –amb la seva abstenció– al Congrés podria ser clau per tirar endavant la coalició d'esquerres a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras s'ha mostrat obert al diàleg per "escoltar" totes les propostes que se li puguin fer. "Disponibilitat d'escoltar, si és que algú ens vol dir alguna cosa, sempre l'hem tinguda", ha dit. Ara bé, el dirigent d'ERC no ha volgut concretar el contingut de les converses i ha deixat clar que no li han fet cap proposta concreta –un dels punts de fricció d'un eventual pacte entre Podem i PSOE és la qüestió catalana–. De fet, l'aliança progressista –de moment– no albira una sortida per al procés sobiranista.

Per la seva banda, el PSOE ha rebaixat el contingut de les converses. Des del partit han assegurat que Junqueras va enviar un whatsapp a Pedro Sánchez i que només van quedar entesos en que parlarien més endavant.

Preguntat sobre si ERC està disposada a abstenir-se –té nou diputats al Congrés– per facilitar la investidura de Sánchez, s'ha negat a "especular" sobre escenaris que encara no s'han produït. "S'han de posar d'acord entre ells, i si els sembla oportú, ja ens traslladaran una proposta concreta", ha dit Junqueras sobre facilitar la governabilitat, un oferiment que ara per ara no s'ha concretat, ha afirmat.

També s'ha mostrat obert a parlar amb les autoritats espanyoles, sobretot en l'àmbit econòmic –que és el que el concerneix com a vicepresident i conseller d'economia del Govern–. "La independència no dependrà només de la voluntat del Govern de Catalunya", ha dit en al·lusió al procés de transició, i ha assegurat que també tindrà importància el context espanyol i l'europeu. Així, ha reconegut que caldrà mantenir un diàleg permanent amb el govern espanyol –també en aquesta legislatura– per negociar qüestions com el marge de dèficit i els recursos procedents del fons de liquiditat autonòmic (FLA).

stats