Política 23/05/2016

Junqueras: "Estic convençut que la CUP és un soci absolutament fiable"

El vicepresident està "totalment d'acord" amb la resolució que insta el Govern a "posar-se les piles". Rufián demana als anticapitalistes que es facin seu el full de ruta de JxSí perquè va rebre més vots que el seu

Roger Tugas / Acn
2 min
El vicepresident Oriol Junqueras presentarà la setmana vinent els pressupostos del 2015.

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, presentarà aquest dimarts el seu projecte de pressupostos, que vol aprovar amb la CUP. El titular d'Economia ha expressat total confiança en els anticapitalistes, malgrat que l'assemblea nacional aprovés ahir una esmena que proposa "deslliurar-se" de l'acord amb Junts pel Sí si el Govern no fa passos clars cap a la ruptura. "Totalment d'acord, posem-nos tots les piles, sempre", ha dit Junqueras en una entrevista a RAC1. "Jo estic convençut que és un soci absolutament fiable", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, encara que ha dit que el seu partit és "molt respectuós amb la sobirania dels partits", s'ha mostrat convençut que els pressupostos s'aprovaran i no hi haurà eleccions a la tardor. Ho ha dit en referència a l'advertència d'alguns dirigents de CDC que si la CUP no aprova els comptes es donarà per acabada la legislatura.

Junqueras ha garantit que ell personalment està actuant amb "el màxim nivell de coherència" pel que fa la independència i la defensa de la justícia social.

Rufián treu ferro a les diferències

Al seu torn, la direcció d'ERC ha fet costat al seu líder i també s'ha mostrat convençuda que hi haurà acord amb la CUP per culminar el procés cap a la independència, i ha tret ferro a les diferències. "En un procés que aglutina des del centre-dreta liberal català fins a l'esquerra més rupturista és normal que hi hagi discrepàncies", ha destacat el cap de files dels republicans el 26-J, Gabriel Rufián, ja que la pluralitat de l'independentisme "és la victòria del procés però també una dificultat". "La notícia seria que no hi hagués cap tipus de matís", ha insistit.

Així, el diputat al Congrés ha coincidit que els suports de "la CUP han estat, són i seran imprescindibles" i que la formació "és obvi" que seguirà sent "el soci prioritari". "Hem de parlar de tot amb tothom", ha comentat, per bé que ha matisat que "cal recordar a les forces parlamentàries la força popular que té cadascun", ja que el full de ruta de Junts pel Sí "és molt clar i determinat i és el que ha rebut més suports". Ho ha dit en relació a la petició que fa ara la CUP d'un referèndum unilateral abans del gener, però també quant a la proposta d'Artur Mas d'unes noves eleccions plebiscitàries on es comptessin vots i no escons.

stats