Junqueras exigeix eleccions immediates a Mas i deixar els pressupostos per al maig

Rebutja posposar els comicis a la tardor perquè seria un "mal" a la societat i a l'economia

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha exigit al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui les eleccions catalanes "com més aviat millor" i que posposi la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2015 al mes de maig o juny. "S'han de convocar les eleccions abans d'arribar al tràmit pressupostari –previst per a mitjans de gener–, ja que, si no, se solaparien amb les eleccions municipals i les generals i això no és bo per a ningú", ha exposat en una entrevista.

Junqueras recorda que la Generalitat ja ha aprovat la pròrroga dels comptes per als primers mesos de 2015, un tràmit que planteja deixar vigent fins després de les eleccions i, el mes de maig o juny, negociar uns comptes "més adaptats al full de ruta cap a la independència". "Si fem els pressupostos abans que les eleccions, els farem amb les condicions que imposa Montoro. Fer els pressupostos ara suposa agafar la voluntat dels ciutadans i fer-la passar pel tub que imposa el ministre" d'Hisenda, argumenta.

Així, ERC sosté que uns pressupostos al maig amb una majoria sobiranista al Parlament permetrien contemplar les primeres partides destinades a les "imprescindibles" estructures d'Estat, mentre que fer-ho al febrer suposaria acollir-se a les directrius del ministeri d'Hisenda. "La independència serveix per deixar de dependre, per exemple, del ministeri d'Hisenda. Un mandat explícit –que surti d'unes eleccions– serà el primer pas per fer uns pressupostos que no siguin dependents del senyor Montoro", conclou.

Està previst que els comptes es debatin en comissió parlamentària la setmana del 19 al 23 de gener, però Junqueras espera que aquells dies les eleccions ja estiguin convocades i el Parlament dissolt: "Convocar eleccions fa decaure el tràmit pressupostari", recorda.

Discursos de Cap d'Any

El mateix dia que el president Artur Mas farà el tradicional discurs de Cap d'Any, Junqueras ha considerat implantejable deixar els comicis per més endavant: "Seria un dany per a la societat catalana, per a l'economia catalana i per a les institucions del país".

El líder d'ERC espera que les paraules del president s'adaptin "a la legítima aspiració de la majoria dels ciutadans de Catalunya, que el que volen és l'oportunitat d'anar a les urnes per expressar un mandat definitiu sobre la independència".

"Retardar el procés d'independència no ajuda en res a ningú, tret que s'estigui en contra de la independència de Catalunya", conclou Junqueras, que assegura que està constantment en contacte amb el president català i altres líders polítics, econòmics i socials.

Hisenda pròpia

Una de les estructures d'Estat que el president d'ERC veu clau és una hisenda pròpia i lamenta que fins ara des de la Generalitat no s'ha fet "prou" per tenir-la ja en funcionament. "Ens convindria que estigués en ple funcionament perquè és una eina imprescindible per fer allò que volem fer: garantir la correcta administració dels impostos i construir la independència", reflexiona.

Sobre la comissió d'investigació del frau que està en marxa al Parlament i que aborda, entre altres casos, l'herència oculta de l'expresident Jordi Pujol, Junqueras ha defensat que ERC hagi salvat Mas d'haver de comparèixer: "El president de la Generalitat no ha de comparèixer en comissions d'investigació ". El líder d'ERC argumenta que Mas sí ha d'acudir a la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana, on està "convençut" que anirà a donar explicacions, encara que no li fixa cap termini límit.

Més continguts de