Política 22/04/2015

Junqueras proposa una executiva continuista que dóna més rang a Anna Simó

La nova direcció, formada per 22 persones i que inclou 6 dones i 12 diputats, haurà de ser ratificada el proper 30 de maig per la militància

Laia Vicens
3 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat la seva proposta d'executiva per dirigir el partit quatre anys més. Aquesta direcció s'haurà de sotmetre a votació de la militància el proper 30 de maig, i serà ratificada al congrés que el partit celebrarà a finals de juliol. La candidatura de Junqueras és l'única que s'ha presentat i proposa una executiva continuista a la que hi ha actualment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Destaquen, això sí, dos canvis fonamentals: d'una banda, la fins ara portaveu del partit, Anna Simó, passarà a ser adjunta a la presidència, un nivell més elevat del que tenia fins ara. El seu lloc l'ocuparà Sergi Sabrià, que a banda de portaveu també serà secretari de comunicació audiovisual. D'altra banda, Junqueras ha creat la vicesecretaria general d'entorn, gestió del coneixement i dones.

L'equip que Junqueras ha presentat aquesta tarda davant del Born Centre Cultural està format per 22 persones, entre les quals hi ha 6 dones i 12 diputats (ERC en té 21 al Parlament). La proposta és que Junqueras segueixi sent president i Marta Rovira secretària general i número 2, que seguirà tenint Lluís Salvadó de secretari general adjunt, número 3 del partit. En els cinc càrrecs de més nivell també s'hi situen Anna Simó i Sergi Sabrià.

L'executiva es divideix en cinc grans vicesecretaries generals. La primera, la d'acció política, la dirigirà Cesc Iglesies, i estarà formada per les secretaries de política econòmica i coneixement (el diputat Pere Aragonès substitueix Albert Castellanos), la d'emprenedoria, treball i funció pública (la comandarà Josep Ginesta, un dels tres assessors que ERC va proposar al Govern), la de salut, benestar i ciutadania (el candidat de Manresa, Pere Culell, serà substituït per la diputada Alba Vergés), la de política cultural, educació i esports (David Agustí), i la de política territorial (Ricard Martínez).

El segon gran àmbit serà la vicesecretaria d'imatge i comunicació, que conduirà el diputat Oriol Amorós. Guillem Clapés serà el responsable del secretariat d'imatge, comunicació i 2.0.

Una de les grans novetats és la vicesecretaria general d'entorn, gestió del coneixement i dones, que coordinarà Mireia Mata. Eva Baró (gestió del coneixement) i la diputada Marta Vilalta (entorn) completen aquest àmbit, que tindrà el repte de "feminitzar el partit" i presentar projectes com el pla d'igualtat i el pla dels usos del temps, que facilitin la conciliació laboral i familiar.

La quarta vicesecretaria general és la de caràcter intern. Eduard López la coordinarà, i estarà integrada per Jordi Roig (finances i administració), Isaac Peraire (organització), Marc Sanglas (política municipal) i l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras (ens locals supramunicipals).

La cinquena vicesecretaria serà la de relacions internacionals, encapçalada per Jordi Solé.

En la votació del proper 30 de maig, els 10.000 militants del partit votaran amb llista desbloquejada, de manera que els militants hauran de decidir si avalen o no cada membre un per un. Per ser ratificats en el seu càrrec, cada integrant haurà de rebre almenys un 50% dels vots. Aquesta serà la primera vegada que la militància escollirà tots els membres de l'executiva, ja que així ho van incloure els nous estatuts.

Amb l'organigrama de l'executiva proposada, Junqueras ha afegit un manifest en què afirma que el moment polític actual és de la "màxima trascendència" i que els catalans estan molt a prop de donar "el pas definitiu" per assolir la República Catalana.

Tot sembla indicar que la proposta de Junqueras s'aprovarà per amplíssima majoria. Aleshores s'obrirà un procés perquè la nova direcció elabori un document amb la seva estratègia per als propers quatre anys, la ponència política. Aquest document serà esmenat per les direccions comarcals i s'haurà de debatre al congrés del partit.

stats