Política 15/03/2017

Junqueras preveu que la independència de Catalunya acabarà al Tribunal de l'Haia

El vicepresident del Govern avança que tots els consellers del Govern signaran de manera col·legiada la convocatòria del referèndum

A.s.
3 min
Oriol Junqueras a Rac1

Barcelona"El dia que siguem observats des de fora podrem dir que hem seguit tots els passos legals previs. I no per respondre davant un jutge espanyol, sinó davant el Tribunal Internacional de l'Haia". Així ho ha explicat Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, en una entrevista a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Farem el referèndum i el guanyarem, i després negociarem la divisió dels actius i els passius amb l’Estat", ha dit Junqueras. I preguntat per què el govern espanyol hauria de voler negociar la separació, ha respost: "Espanya vol encarir els costos de transició abans de fer el referèndum, i pel mateix motiu, Espanya voldrà negociar l’endemà per no sortir perjudicat en la separació".

És prou conegut que a Oriol Junqueras no li agrada avançar escenaris. "La meva feina és fer el referèndum, no fer moltes declaracions. Si jo em poso a explicar exactament què estem fent estarem donant pistes", ha explicat. En tot cas, assegura que serà una combinació de les accions del Govern amb la "mobilització permanent" dels ciutadans al carrer.

Per aquest motiu, pocs detalls ha donat sobre com es farà el referèndum, sobretot perquè tot dependrà "de què farà l’Estat per impedir-lo", cosa que dona per fet que passarà. Junqueras, preguntat sobre què podria impedir la votació, ha respost: "Si l’Estat decidís aplicar l’estat de setge, com han dit recentment, serà difícil fer el referèndum, però veurem què volen fer. Ells són conscients que segons què facin ens donen més la raó". Per això, el vicepresident apunta: "Ells també tenen límits i s’han de moure en aquest equilibri".

"Ho tenim tot a punt [per fer el referèndum]. Tinc la sensació que ho tenim tot molt encarrilat", ha assegurat convençut. El que no preveu Junqueras, malgrat els rumors, són unes eleccions autonòmiques avançades un altre cop: "A curt termini, les eleccions estan totalment descartades".

I davant la insistència en les preguntes sobre què farà el Govern si l’Estat també fa el que diu, impedir el referèndum com sigui, Junqueras ha tirat de símil futbolísitic: «És com si em pregunta: vol guanyar la Champions amb gol de falta de Messi o amb un gol de cap d’Umtiti? No ho sé, jo vull guanyar. I amb el referèndum igual, l’important es fer-lo, i ja veurem com ho fem en funció de l’oposició de l’Estat, i sabem que l’àrbitre ens xiularà en contra...".

El Govern signarà col·legiadament la convocatòria del referèndum

Després de les inhabilitacions de Mas, Ortega i Rigau, si Junqueras signés el decret del referèndum li podria passar el mateix. "Si m’inhabiliten, m’inhabiliten, això no ens intimidarà. Si som independents, la nova república no inhabilitarà ningú per això. Hi ha un compromís que les decisions com la signatura del decret del referèndum serà col·lectiva". I en tot cas, ha afegit: "Jo he de treballar perquè el dia que no hi sigui, ningú em trobi a faltar. Al voltant meu hi tinc gent molt millor que jo".

Desconnexió exprés

La reforma del reglament per poder aprovar les lleis de desconnexió en un sol dia ha sigut molt polèmica i ha rebut moltes crítiques polítiques. Junqueras, però, mira de treure-hi transcendència: "La reforma del reglament serveix per a moltes coses positives". Tot i això, ha admès que l’objectiu d’aquest canvi, i d’altres, és "tenir la millor caixa d’eines, i quan arribi el moment veurem quina és la millor eina poder fer servir en cada moment". I tot dependrà de les eines que utilitzi l’Estat per mirar d’impedir el referèndum, ha assegurat.

Cas Palau

Preguntat sobre si s’ha posat més les mans al cap amb les declaracions pel judici del 9-N o pel del cas Palau, ha respost: "Tot plegat és terrible; és terrible condemnar algú per posar urnes i és terrible la corrupció que sentim". I de manera indirecta, Junqueras ha dit: "Molt sovint es diu ‘el finançament irregular afecta tots els partits’, no és cert; ‘tots els partits estan endeutats’, no és cert, nosaltres tenim zero euros de deute". I preguntat sobre si es refia més de les paraules de Millet o d’Artur Mas, ha dit: "Jo prefereixo creuem el president Mas, i si el jutge diu que no ha passat res me n’alegraré molt".

stats