Política 24/12/2015

Junqueras insta la CUP a "superar" el veto a Mas "pel bé del país"

El líder d'ERC assegura que Junts pel Sí ha fet un "esforç colossal" per arribar a un acord i la CUP respon que "no es tracta d'entrar en una competició de generositat". La diputada cupaire Eulàlia Reguant admet que el debat ha "tensionat molt" la formació anticapitalista

Marc Toro
2 min
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, després de la signatura de la convocatòria de la consulta. / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat "generositat" a la CUP i l'ha instat a "superar" el veto a Mas "pel bé col·lectiu i pel bé del país". "La CUP té tot el dret de prendre la decisió que cregui, però les decisions que prengui seran rellevants", ha avisat en declaracions a Catalunya Ràdio, des d'on ha afegit: "Tots hem pres decisions amb aquest punt de dificultat [...] A mi tampoc m'agrada deixar l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras, que ha subratllat les moltes cessions que els últims anys ha fet ERC –i ell mateix– en benefici del procés sobiranista, ha assegurat que els negociadors de Junts pel Sí (JxSí) han fet un "esforç colossal" per arribar a un acord i s'ha mostrat convençut que el pla de xoc que inclou la proposta d'entesa hauria de "convèncer" la CUP. En aquest sentit, ha deixat clar que si l'assemblea cupaire d'aquest diumenge, 27 de setembre, rebutja l'acord, "el marge de maniobra serà molt limitat".

"No arribar a un acord té un cost massa elevat per al país", ha insistit el líder republicà, que també ha recordat que el pacte ha de passar necessàriament per garantir l'"estabilitat parlamentària" del futur govern.

La resposta a Junqueras ha arribat de la mà de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant. En una entrevista posterior a la mateixa ràdio, ha dit que "no es tracta d'entrar en una competició de generositat", però que, en to cas, la seva formació ha estat molt generosa renunciant a arribar a un acord de màxims, en la línia del seu programa polític. Una reflexió que ahir ja va fer el cap de files cupaire al Parlament, Antonio Baños.

Reguant ha recordat que, dins la CUP, "ningú vol investir Mas", una figura que no facilita un "eixamplament de la base social de l'independentisme", que presideix un partit "tacat" per la corrupció i que "ve d'un any i mig de permanent xantatge a ERC i les entitats sobiranistes per tenir el botó de la convocatòria d'eleccions". "La CUP mai ha dit d'anar a eleccions. Ha dit que no vol Mas com a president", ha insistit, si bé ha admès que una part de la formació anticapitalista està disposada a pagar el preu d'investir l'actual cap de govern en funcions.

Eulàlia Reguant: "El debat ha tensionat molt la CUP"

En aquest sentit, ha afirmat que el debat sobre l'acord amb JxSí "ha tensionat molt" la CUP. "Tothom està entrant en una guerra que no és necessària", ha afirmat en referència als articles de cupaires als mitjans de comunicació –Francesc Ribera, 'Titot', n'ha publicat un a l'ARA aquest dimecres– o comentaris a les xarxes socials.

La diputada ha deixat clar, però, que no creu que ni això, ni el resultat ajustat que s'augura a l'assemblea de diumenge –preveu un 60-40–, signifiquin un "trencament de l'organització", que ha qualificat de "madura": "Tothom té clar que és important salvaguardar la candidatura i el concepte de la unitat popular", ha argumentat. "Esperem que diumenge puguem generar un relat conjunt i no de fractura", ha conclòs.

stats