Política 09/02/2019

Junqueras, a tres dies del judici: "Realment es jutjarà la mateixa democràcia"

El cap de llista d'ERC envia aquest missatge en la presentació de la coalició per a les europees

Acn
3 min
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el dia 2 de novembre abans d’entrar a declarar a l’Audiència Nacional.

Barcelona"Som a les portes d'un judici en què al banc dels acusats hi seurem dotze persones però en què el que realment es jutjarà serà la mateixa democràcia". Així ho afirma el president d'ERC i cap de llista de la candidatura 'Ara repúbliques' a les eleccions europees, Oriol Junqueras, en una carta que ha llegit aquest dissabte la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en l'acte de presentació a Barcelona de la coalició d'Esquerra amb EH-Bildu i BNG. A la carta, tres dies abans que arrenqui la vista al Tribunal Suprem contra l'1-O, Junqueras afirma ser "plenament conscient de què representa". I per això adverteix que "per molta persecució judicial, violència policial o repressió política que apliquin contra la legítima dissidència, el projecte republicà no defallirà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la carta que s'ha llegit aquest dissabte Junqueras assegura així que els republicans mantindran el seu projecte per "responsabilitat històrica, per compromís ètic amb els ciutadans" i per haver-se conjurat per ser "el refugi d'un model inclusiu de societat que avui dia està amenaçat".

La coalició es reivindica com la "millor trinxera" per "contenir el feixisme"

Els partits ERC, EH-Bildu i BNG s'han reivindicat aquest dissabte, en la presentació a Barcelona recollida per Efe, com "la millor trinxera" per "contenir al feixisme" i "l'Espanya negra" que, segons han dit, demà es manifesta a Madrid mentre que el PSOE "retrocedeix" davant seu.

ERC, EH-Bildu i el BNG han presentat aquest migdia la candidatura conjunta de forces de l'esquerra independentista de Catalunya, Euskadi i Galícia en un acte a la plaça Assemblea de Catalunya situada al barri de la Sagrera de Barcelona, davant unes 400 persones.

L'exeurodiputat d'ERC i actual alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, ha 'carregat' contra la manifestació de la dreta espanyola convocada per PP, Cs i Vox: "demà veurem -ha dit- l'espectacle de l'Espanya negra" als carrers de Madrid "cridant contra el diàleg, la democràcia i també contra Catalunya".

"És l'Espanya de la Inquisició -ha advertit Maragall-, de la intolerància, del franquisme mai abandonat, és l'Espanya dels horrors de Goya, és l'Espanya que cridava 'mori la intel·ligència' i que sols entén la llengua de la violència i la repressió".

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, s'ha mostrat molt crític amb el PSOE, i li ha indicat que "l'amenaça de la ultradreta no es pot combatre fent pas enrere, això és un error que encara estan pagant en llocs com França o Itàlia".

"Retrocedir per por no et fa guanyar posicions, i davant els que consideren alta traïció una taula de diàleg no es poden fer passes enrere, sinó cap endavant", ha recalcat Aragonès abans de proclamar que a ERC, Bildu i BNG "no ens espanta ni PP, ni Cs ni Vox".

Segons la candidata número 2 per Barcelona, Diana Riba, "qui trenca Espanya és qui no reconeix que és un Estat plurinacional" i ha demanat als ciutadans que tinguin present que "la millor alternativa al populisme autoritari i la ultradreta és, sens dubte, l'esquerra transformadora".

L'eurodiputada del BNG Ana Miranda s'ha preguntat "on està el progressisme del PSOE quan desconvoca una taula de diàleg a les 24 hores que el 'trifeixista' convoqui una manifestació?".

El cap de llista a Euskadi Josu Juaristi ha indicat que "la involució democràtica a l'estat espanyol no és res nou" i ha assenyalat que en drets democràtics "Espanya pot anar en direcció cap a Londres o en direcció cap a Turquia, i sembla que ja ha decidit anar cap a aquesta última"

stats