Política 16/12/2015

Junts pel Sí augura un acord d'estabilitat parlamentària amb la CUP abans de tancar l'any

Alerta que l'acord no pot ser només per a la investidura, sinó que cal garantir estabilitat al Govern. El líder d'ERC insinua que concórrer al 27-S amb una llista unitària va ser un error estratègic, cosa que sustenta, diu, que concorrin per separat al 20-D

M. Colomer
2 min
Oriol Junqueras a la plaça Comercial

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, han coincidit aquest dimecres que veuen pròxim l'acord amb la CUP, i fins i tot possible abans d'acabar l'any, investidura d'Artur Mas inclosa. "Els sobiranistes anirem de Cap d'Any amb una doble celebració: una majoria el 20-D i un acord fort per tirar endavant el procés", ha defensat Homs en declaracions a Catalunya Ràdio. Homs ha afirmat que té la "sensació que les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP estan orientades correctament" i s'està assumint el pes de cada formació en l'aritmètica parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras, però, també ha alertat que l'important, més enllà de la investidura del nou president, és tancar un acord d'estabilitat parlamentària. Perquè "la qüestió no és només escollir un president, no és només formar Govern, és amb quina estabilitat parlamentària pot governar aquest Govern. Perquè un govern que perd votacions al Parlament, no pot governar".

"No perdem el nord i el món de vista. L'objectiu no és només la investidura del president de la Generalitat, sinó que el Govern pugui governar amb majoria sòlida i per poder aplicar tots els acords a què s'ha arribat i s'ha d'arribar", ha etzibat en declaracions a RAC1. El líder d'ERC també ha respost a la crida a l'abstenció de la CUP el 20-D que "els independentistes haurien de votar a favor de la independència sempre que tinguin ocasió i en qualsevol àmbit institucional". "Si no es mobilitza gran part de l'independentisme i passa que guanya Ciutadans, és evident que als independentistes que no votin els sabrà greu", ha afegit.

L'error estratègic de la llista unitària

La llista unitària el 27-S va ser un mal negoci per a l'independentisme. Ras i curt, aquesta és la conclusió a què ha arribat Junqueras, després de constatar que la suma de diputats de Convergència i ERC, el 27 de setembre ha estat la més baixa de la història de la democràcia, per bé que també és cert que ha sumat més vots que mai. Ha argumentat així l'aposta de Convergència i ERC per no reeditar la coalició per a les eleccions del 20-D. I ha relacionat això al fet que la demoscòpia auguri la millor suma de diputats que ha tingut mai Convergència i ERC al Congrés.

"Si el 27-S vam sumar menys que mai i el 20-D és probable que sumem més que mai, això deu ser motiu d'alguna reflexió", ha etzibat Junqueras -futur vicepresident econòmic del Govern en cas d'acord amb la CUP- a RAC1, que ha tancat així el debat sobre la idoneïtat que CDC i ERC hagin concorregut per separat al 20-D davant el risc que se situï en primer lloc una opció no independentista. De fet, ERC va resistir-se durant nou mesos a la llista unitària argumentant que era la fórmula que menys sumava. Hi va accedir finalment el juliol passat, en veure en risc la convocatòria de les eleccions plebiscitàries del 27-S.

stats