CAP AL 20-N
Política 07/08/2011

Junqueras prefereix que els militants triïn el candidat de Madrid si Ridao no es rendeix

El futur president d'ERC creu que la votació per escollir entre Alfred Bosch i l'actual secretari general ha de ser oberta a tot el partit, en lloc de restringir-la només al consell nacional

Efe
3 min

BarcelonaEl futur president d'ERC, Oriol Junqueras, és favorable a celebrar eleccions primàries per elegir el cap de llista a les eleccions generals si l'actual portaveu al Congrés, Joan Ridao, manté la seva candidatura i no es conforma a anar de número dos del candidat i escriptor Alfred Bosch. Segons ha afirmat Oriol Junqueras en una entrevista a Efe, tot i que en la reunió del Consell Nacional d'ERC del 3 de setembre aquest òrgan pot designar directament el cap de llista per Barcelona, ell és partidari d'unes primàries si es mantenen les dues candidatures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras no ha aconseguit convèncer Ridao perquè accepti quedar relegat a "número dos" del cap de llista que ell proposa la nova direcció, l'escriptor Alfred Bosch, i això ha comportat un altre xoc amb l'actual portaveu d'ERC al Congrés i actual secretari general. Ridao, que ja va intentar forjar una candidatura a la presidència d'Esquerra alternativa a la de Junqueras -que aglutina ara la majoria de sectors del partit- va desistir en la seva intenció inicial, però manté el propòsit de repetir com a cap de llista i recull avals del consell nacional i de l'executiva sortint.

Segons l'actual eurodiputat Junqueras, això no l'inquieta. Sap que el desig de molts militants de "passar pàgina" del moment que viu ERC li juga a favor, i assegura que no té por del repte que li planteja el secretari general, partidari d'ancorar el partit en l'estratègia de l'esquerra nacional. "Quan Marta Rovira i jo vam aconseguir més de 1.600 avals a la nostra candidatura per dirigir el partit -ha recordat Junqueras- ens vam presentar amb el compromís de procurar sempre que sigui possible que hi hagi processos de primàries per elegir els caps de llista a les eleccions de caràcter supramunicipal".

"Si hi ha més de dues candidatures, el consell nacional ja prendrà una determinació", ha matisat, però "ja que les eleccions espanyoles seran el 20 de novembre i no a l'octubre, tenim temps de sobres per fer un procés de primàries", ha subratllat. Junqueras i la futura direcció dels republicans van defugir, al principi, d'un procés de primàries en previsió que l'avançament electoral se solapés amb el congrés de l'1 d'octubre.

En qualsevol cas, Junqueras no creu que això provoqui més divisions en un partit amb una llarga tradició de lluites i escissions i en el qual, com s'admet en la ponència política del congrés, es creia que s'enfortia a base de "depurar-se internament", quan en realitat, no ha fet més que debilitar-lo. Segons Junqueras, ell i el seu equip ja tenen un ampli suport de les bases del partit i, encara que ell encara no ha estat elegit president d'ERC, exerceix de facto el lideratge gràcies al fet que l'actual direcció de Joan Puigcercós és interina després d'haver dimitit en bloc arran de la desfeta en les eleccions catalanes i municipals.

Revertir tendències per obtenir representació

Sobre la candidatura d'Alfred Bosch, Junqueras s'ha mostrat convençut que és qui encarna més bé el seu compromís de trobar "la millor combinació possible entre renovació i experiència", ja que té una llarga trajectòria política encara que mai no ha estat diputat. Junqueras diu que no sap si amb l'aposta de Bosch i la seva pròpia n'hi ha prou per iniciar la remuntada que tant anhela l'actual i la futura direcció d'ERC, però sí que està segur que serviran per avançar i no per retrocedir.

"Els resultats els decidiran els ciutadans, però treballarem perquè siguin els millors possibles", ha afirmat abans d'assenyalar que, ja que "les enquestes ens donen entre zero i un diputat, la nostra obligació és intentar revertir aquesta tendència". "Al marge de quins siguin els resultats, el que fa falta és treballar, i al principi és possible que no siguin els que ens agradaria perquè la feina ben feta sovint necessita un temps per veure's reflectida", ha assenyalat.

Junqueras afirma que no se sentirà desautorizat si Bosch obté uns resultats pitjors que els que Ridao va obtenir fa quatre anys, i el que farà en aquest cas és "seguir treballant". El pròxim líder d'ERC ha explicat que el repte més important que es planteja és intentar "recuperar la confiança dels ciutadans" decebuts amb l'actual línia estratègica d'Esquerra, una confiança, ha dit, que "no es dóna sinó que es guanya". "Caldrà replantejar les formes", ha apuntat, i pactar "només amb qui conflueixi amb nosaltres en la recerca de la plenitud nacional i la defensa de l'estat del benestar català".

stats