CONVERSES CIU-ERC
Política 29/11/2012

Junqueras s'ofereix a aprovar els pressupostos de Mas però sense entrar al Govern

Oriol Junqueras va transmetre ahir a Mas que no té intenció d'incorporar ERC al nou Govern. Ofereix, això sí, un pacte d'estabilitat a CiU si hi ha un compromís ferm cap a la consulta sobiranista

F. Casas / R. Mateos
4 min
FORA DEL GOVERN Oriol Junqueras vol col·laborar amb Artur Mas per fer possible el referèndum, però mantenint-se com a cap de l'oposició.

BarcelonaTret de sortida a les negociacions entre CiU i ERC per parlar del nou govern. Després de dos dies paint el seu inesperat retrocés electoral, Mas va iniciar converses amb Oriol Junqueras, el cap de llista de la segona força al Parlament. Va ser en un dinar al Palau de la Generalitat, segons van explicar a l'ARA fonts coneixedores de la trobada. La primera conclusió del contacte és que Mas no ho tindrà gens fàcil per formar un executiu "fort" amb uns socis implicats de ple en la gestió del dia a dia. Les posicions de partida estan força lluny. A l'hora de plantejar les seves condicions, Junqueras va comunicar que, de moment, els seus plans no passen per tenir consellers d'ERC al Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primer desengany per a Mas, que des de la mateixa nit electoral insistia a suggerir un govern de coalició per poder fer front al repte titànic de la consulta d'autodeterminació i l'esgarrifós panorama de retallades que s'albira per al 2013. Des de CiU es considera que cal la màxima fortalesa per anar superant totes les dificultats, inclosos els entrebancs que pot anar posant un govern de Mariano Rajoy amb majoria absoluta. I els convergents creuen que aquesta solidesa l'ha de garantir una força com ERC des de dins de l'executiu, amb un pacte de legislatura que deixi als republicans un nul marge per marcar distàncies en les decisions més impopulars.

ERC no vol cadires

No és aquest, però, l'escenari que Junqueras va plantejar ahir a Mas a Palau. El líder d'ERC va mostrar-se disposat a facilitar-li la investidura com a president i a oferir-li estabilitat parlamentària en qüestions claus com els pressupostos sempre que hi hagi un compromís explícit de convocatòria d'una consulta sobiranista per als pròxims anys i s'acordi un pla d'acció exterior. Però Junqueras va donar per fet que aquest suport hauria de ser extern, i no des de dins del Govern. El líder republicà persisteix en la idea que la imatge del cap de l'oposició donant suport al president seria tant o més eficaç per avançar cap al referèndum que una coalició.

Durant el dinar Mas i Junqueras van abordar un dels assumptes que més amoïnen a CiU: els pressupostos per a l'any vinent. Tenint en compte que el 2013 s'hauran de retallar més de 4.000 milions d'euros, els nacionalistes, amb 50 dels 135 escons al Parlament, no volen quedar-se sols aplicant la tisorada, veient com l'oposició els fustiga a cada ple.

Del PP Mas no en vol saber res. Ahir Rajoy li va trucar per comentar els resultats del 25-N. Però la relació sembla irreconduïble després que els populars volguessin furgar en les informacions d' El Mundo sobre els suposats comptes a Suïssa del president català. Amb el PSC sí que s'obriran converses, però els socialistes, més angoixats que mai pels seus 20 diputats i pel cas de presumpta corrupció a Sabadell, no semblen estar en condicions d'oferir-se com a crossa de qui prioritza l'autodeterminació i anuncia dràstics ajustos. L'ecosocialista Joan Herrera -a qui Junqueras va trucar per comentar l'escenari postelectoral- no posarà través al procés sobiranista, però combatrà frontalment les polítiques d'austeritat. A Mas només li queda Esquerra.

Davant la falta d'interès dels republicans a assumir el risc del desgast dins del Govern, Josep Antoni Duran i Lleida va advertir ahir des de 8TV que és imprescindible un "acord estable" que vagi més enllà del compromís de celebrar una consulta, per no deixar Mas "als peus dels cavalls". Encara més contundent va mostrar-se Jordi Pujol, que va retreure la postura acomodatícia que s'intueix en els partits de l'oposició. Defugir la responsabilitat de governar, al·legar ignorància sobre l'estat de les finances de la Generalitat o negar el "tracte injust" que pateix Catalunya, va subratllar l'expresident, són actituds que "poden ensorrar el país". "Esperem que la por i el càlcul esquifit no prevalguin", va sentenciar.

Carta a la militància

Mas no va voler parlar ahir en públic, però sí que va remetre una carta a la militància per resumir, en dos folis, el seu estat d'ànim després del sotrac electoral de diumenge. En la missiva reconeix que els 50 diputats obtinguts a les urnes "no responen a aquella majoria excepcional" que s'havia atipat a demanar en campanya. Però tot seguit assenyala que seria "injust" deixar-se envair per un "sentiment de fracàs o de frustració". El seu compromís programàtic de consultar el poble de Catalunya sobre el seu futur col·lectiu segueix vigent. "Sentireu a dir que el sobiranisme s'ha estavellat i que el dret a decidir ha quedat liquidat. Res més lluny de la realitat", afirma el president en funcions, que recorda que mai al Parlament hi havia hagut tantes veus sobiranistes. Mas també surt al pas d'un dels retrets que se li fan: el suposat error de càlcul d'avançar les eleccions per acabar perdent 12 escons. "Us ben asseguro que no em penedeixo de la decisió que vàrem prendre", indica.

Després del primer contacte negociador entre Mas i Junqueras, representants de CiU i ERC començaran a analitzar, punt per punt, si és possible tancar un acord de legislatura. A les seves mans tenen l'opció de constituir per primer cop en 32 anys una coalició entre dues formacions nacionalistes de diferent signe ideològic, amb el repte de l'autodeterminació a l'horitzó. CiU haurà de decidir si es pot garantir la fortalesa de l'executiu sense incorporar-hi consellers republicans. Això sí, un fracàs de la negociació abocaria Catalunya a un escenari ingovernable amb l'amenaça d'unes noves eleccions anticipades d'imprevisibles conseqüències.

stats