Política 18/05/2019

Junqueras: "És més difícil afrontar les dificultats des de la presó"

El líder d'ERC saludarà Pedro Sánchez al Congrés si té l'ocasió i critica que no s'hi pugui reunir

Aleix Moldes
3 min
Junqueras critica que se li prohibeixin les reunions al Congrés i afirma que saludarà Pedro Sánchez si en té l'ocasió

BarcelonaOriol Junqueras serà dimarts al Congrés de Diputats per participar en la sessió constitutiva de les Corts espanyoles, però no tindrà l'ocasió de participar en cap reunió amb altres formacions polítiques. El Tribunal Suprem l'hi ha prohibit. "Nosaltres mantenim l'esperit de diàleg i, com tantes altres vegades, el que fan és negar-se a reunir-se amb nosaltres, prohibir-nos que parlem i que participem en debats. Queda clara quina és la seva actitud", ha valorat el líder d'ERC, que aquest dissabte ha participat per videoconferència en la roda de premsa de l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva situació personal, empresonat des de fa un any i mig, comporta "dificultats" afegides, que ha volgut denunciar quan se li ha preguntar per la competència amb Carles Puigdemont en les eleccions europees. Junqueras, que ha mostrat la seva "màxima estima personal" per l'expresident de la Generalitat, ha garantit que és més complicat fer campanya empresonat. "Si alguna cosa és meritòria és afrontar les dificultats i és més dificultós fer-ho des d'una presó", ha assenyalat.

El president d'Esquerra manté l'oferiment de trobar-se amb "tothom", també amb el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha explicat que saludarà dimarts si en té l'ocasió. Els quinze diputats d'ERC al Congrés poden ser decisius per decantar una hipotètica investidura de Sánchez, ja que no aconseguirà una majoria alternativa sense les improbables abstencions de Cs o del PP. De moment, Junqueras ha esquivat el debat sobre la investidura i s'ha limitat a repetir el que ja deia en la campanya del 28-A: "Ni per acció ni per omissió facilitarem un govern de l'extrema dreta".

"Els altres ens volen donar lliçons de cortesia a nosaltres, que no hem comès cap delicte i ens tenen tancats a la presó. En cortesia, simpatia, empatia, bona voluntat, somriure, voluntat de diàleg i entesa som els campions mundials, malgrat estar a al presó", ha destacat, referint-se indirectament al veto de l'independentisme a Miquel Iceta.

Camí del Parlament Europeu

La seva parada al Congrés serà breu. La intenció de Junqueras és renunciar a l'escó al Congrés un cop obtingui l'acta d'eurodiputat. "Tindrem l'ocasió per primera vegada en la història de convertir un pres polític en diputat al Parlament Europeu", ha remarcat, i ha destacat que, a més, ell serà el candidat a la presidència de la Comissió Europea de l'Aliança Lliure Europea (ALE). "Allà podrem denunciar que hi ha un estat membre de la Unió Europea que empresona persones innocents", ha avançat.

Pel que fa a la col·laboració entre grups independentistes, Junqueras ha tornat a mostrar el seu respecte per l'expresident del Govern Carles Puigdemont, però ha reivindicat el vot a ERC per la força que representa, entre d'altres, que ell sigui candidat a la Comissió:"Si alguna cosa és meritòria és afrontar les dificultats i el més dificultós és fer-ho des d'una presó", ha afegit.

ERC formarà part del grup que conformi l'ALE a l'Eurocambra (fins ara amb Els Verds), i encara no està clar què farà JxCat, un cop el PDECat va ser expulsat dels liberals. Junqueras, que ha recordat que Jordi Solé –número 4 de la llista d'ERC a les europees– és actualment el secretari general de l'ALE, no s'ha compromès a oferir al PDECat la integració al grup.

Oriol Junqueras i Raül Romeva intervenint en un míting d'ERC

Junqueras a Sant Vicenç dels Horts

La Junta Electoral Central va impedir que Oriol Junqueras comencés la campanya a Sant Vicenç dels Horts divendres 10 de maig i els vicentins han esperat fins aquest dissabte per escoltar el seu exalcalde després d'un any i mig. "Hem de guanyar a tot arreu però sobretot a Sant Vicenç dels Horts", els hi ha dit. És la primera vegada que Junqueras participa en un acte en directe al seu poble, a través d'una videoconferència que ha compartit amb Raül Romeva.

stats