Política 18/09/2017

Junqueras recorrerà la intervenció de Montoro

El sobiranisme compara la repressió amb la del franquisme i insta els comuns a prendre partit

A.m.
2 min
Més de 600 persones van assistir ahir al míting de la CUP al Parc de Vallparadís de Terrassa.

BarcelonaTermini exhaurit. Han passat les 48 hores que divendres passat va donar el ministeri d’Hisenda a la Generalitat per renunciar al referèndum, sota l’amenaça de la intervenció absoluta de les seves finances. I el Govern no només no hi ha renunciat, sinó que està disposat a plantar cara. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va anunciar ahir en una entrevista a TV3 que presentarà un recurs contra l’ordre ministerial perquè la considera “fora de la llei i més enllà de l’article 155 de la Constitució”. Segons Junqueras, la intervenció de l’economia catalana suposa un “atac a drets socials fonamentals” perquè bloqueja tot el pressupost de la Generalitat i no només el que va destinat al referèndum, també el que es destina a empresa, agricultura o a la renda garantida de ciutadania.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras té, però, un objectiu a curt termini: aconseguir ajornar l’entrada en vigor de la disposició dictada pel ministre Cristóbal Montoro. Amb la llei del referèndum en vigor, presentar un recurs seguint els procediments que marca l’administració espanyola pot semblar intrínsecament contradictori, però ara per ara és la via que la conselleria d’Economia creu més ràpida per intentar oposar-se a una decisió que considera, fins i tot, fora de la mateixa legislació estatal.

Si Montoro acaba intervenint les finances de la Generalitat, assumirà tots els pagaments prioritzant els que l’Estat considera bàsics (nòmines, transferències a ajuntaments, pagament del deute, educació, salut, atenció a la discapacitat i a la immigració, lluita contra la pobresa i suport a la família), però no dona autonomia a la Generalitat per prioritzar la despesa i, entre d’altres, exclou el foment a l’empresa i a la cultura dels pagaments principals.

La dictadura entra en campanya

La intervenció econòmica de la Generalitat i la repressió del referèndum van continuar capitalitzant ahir els actes de la campanya del sí. ERC a Castelldefels, el PDECat a la Seu d’Urgell i la CUP a Terrassa van comparar l’actitud del govern espanyol i dels òrgans judicials i policials amb la de la dictadura franquista. “Franco no va morir el 20 de novembre del 1975 al llit, sinó que morirà l’1 d’octubre del 2017 davant una urna a Catalunya”, va expressar el portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, “indignada i sense por”, va subratllar que l’Estat no aconseguirà aturar l’1-O “malgrat que actuï amb formes pròpies d’abans de la democràcia”. Pel que fa als cupaires, van convidar al seu acte al Parc de Vallparadís de Terrassa el sociòleg, professor universitari i militant d’EUiA Manuel Delgado, i l’activista i alcalde de Marinaleda Juan Manuel Sánchez Gordillo. Tots dos van afirmar que el franquisme ha continuat instal·lat en el poder aquests últims 40 anys, tot i la mort del dictador.

En boca de la seva portaveu al Parlament, Anna Gabriel, els anticapitalistes van aprofitar el seu míting per reclamar als comuns que prenguin partit a favor dels que volen posar les urnes i no dels que les volen reprimir: “¿I què es pensaven aquestes esquerres que ara descobreixen que la lluita per l’1-O s’està convertint en una lluita pels drets fonamentals?”

stats