Política 01/10/2019

Junqueras retreu a l’Estat l’actitud de "venjança" amb l’1-O però li manté "la mà estesa al diàleg"

Aragonès demana "les majories més àmplies possibles" per respondre a la sentència del Suprem

Quim Bertomeu
3 min
Acte d'ERC a Fonollosa amb Pere Aragonès i Roger Torrent per reivindicar l'1-O.

FonollosaERC ha criticat aquest dimarts l'actitud de "venjança" que l'Estat ha mostrat cap a Catalunya per l'1-O, però ha assegurat que ni això la farà dubtar que s'ha d'apostar pel diàleg per trobar una sortida política al conflicte. Ho ha dit el seu màxim representant, Oriol Junqueras, a través d'una carta que ha llegit el seu pare, Artur Junqueras, en un acte que ha organitzat ERC a Fonollosa per reivindicar el segon aniversari del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es la justícia sinó la venjança el principi que ens castiga, però mantenim la mà estesa al diàleg. Ni en la pitjor de les situacions renunciarem a aquesta bandera", ha argumentat el líder dels republicans. Junqueras ha acusat l'Estat de preferir "l'amenaça al diàleg", però ha s'ha mostrat convençut "que la solució només podrà ser política i democràtica, mai judicial i repressiva"."És qüestió de temps", ha sentenciat.

El pare d'Oriol Junqueras, Artur Junqueras, en l'acte d'ERC per reivindicar l'1-O.

Malgrat la seva aposta pel diàleg, el republicà ha volgut deixar clar que el camí cap a la independència "és irreversible" i que l'1-O és un referent a partir del qual cal fer més passos cap a la República. "Hi tornarem més forts que mai i guanyarem", ha assegurat. Junqueras també ha insistit en la seva tesi que l'independentisme no ha de ser conformista i ha de sumar més gent: "Vindran nous Octubres, no en tingueu cap dubte. I cal estar preparats. Serem més i més forts encara del que vam ser".

Fonollosa com a símbol

La formació de Junqueras ha escollit el municipi de Fonollosa, de 1.439 habitants segons les últimes dades de l'Idescat –sumant tots els nuclis de la població–, perquè va ser un dels que van rebre la visita de la Guàrdia Civil durant la jornada del referèndum. Dos anys després, les visites als vídeos de YouTube de l'actuació dels agents aquell dia es compten per milers. Allà s'hi pot veure com van fer fora a cops i empentes els habitants del municipi que intentaven protegir el punt de votació. ERC ha fet l'acte al mateix punt on va carregar la Guàrdia Civil. El lloc on es van produir els fets avui es diu plaça 1 d'Octubre. L'alcalde del municipi, Eloi Hernández, ha criticat l'actuació dels agents: "Una actuació covarda i miserable. Espanya ens va perdre per sempre".

Aragonès i Torrent

Esquerra ha desplaçat fins al Bages alguns dels màxims representants institucionals que actualment té el partit: el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; els consellers Alba Vergés, Teresa Jordà i Chakir El Homrani, i el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián.

Aragonès ha centrat part del seu discurs en demanar que la resposta a la sentència del Tribunal Suprem vagi més enllà del perímetre de l'independentisme i aconsegueixi sumar "les majories més amplies possibles". En aquest sentit, ERC ha assegurat que l'1-O va ser una fita molt important, però ha demanat no oblidar la gran mobilització que es va generar dos dies després, durant l'aturada de país del 3-O. "Respondrem amb les conviccions de l'1-O i amb les majories del 3-O", ha reblat. A més, ha insistit que malgrat que considera un èxit aquella votació, Catalunya ha de seguir buscant un referèndum "reconegut internacionalment".

Torrent també ha incidit en la idea que la resposta al Suprem ha d'intentar sumar suports més enllà dels partidaris de la República Catalana. "No només els independentistes, tots els demòcrates seran cridats a defensar la democràcia", ha proclamat.

ERC ha buscat posar l'accent a remarcar que l'independentisme és un moviment "pacífic" i que així ho de seguir sent. La secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha demanat defensar l'1-O "ferms, units, democràtics i pacífics fins a la victòria", i Vergés ha assenyalat que el que més incomoda l'Estat és que l'independentisme és un "moviment massiu i pacífic".

Crítiques al PSOE

A menys d'un mes perquè comenci la campanya electoral, l'acte també s'ha impregnat de missatges de precampanya amb un principal objectiu: criticar l'estratègia del PSOE. El número dos de la candidatura al Congrés, Gabriel Rufián, ha carregat contra el president en funcions, Pedro Sánchez: "Diuen que són l'esquerra que no s'avergonyeix d'Espanya. No. Són l'Espanya que avergonyeix l'esquerra".

stats