Política 19/05/2019

ERC demana la victòria de Junqueras per dur un pres a Europa

Brussel·les i els atacs a un pacte entre Colau i el PSC marquen el míting central

Aleix Moldes
3 min
Els candidats i dirigents d’ERC compartint escenari al final del míting central de campanya ahir davant del Mercat de Sant Antoni de Barcelona.

BarcelonaOriol Junqueras és el cap de llista d’ERC a les eleccions europees i un pres polític. “Candidats com Josep Borrell, que se’n reien mentre anava en un furgó policial, se’l trobaran al Parlament Europeu i no li podran aguantar la mirada”, deia ahir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. També és candidat de l’Aliança Lliure Europea a la presidència de la Comissió Europea i un pres polític. “Tenim un spitzenkandidat a la presó”, afegia el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch. Junqueras va ser el responsable d’impulsar el referèndum d’autodeterminació des del Govern i és un pres polític. “Fem que aquella Europa que va mirar cap a una altra banda mentre ens apallissaven l’1 d’Octubre hagi de mirar-li als ulls a l’Oriol”, apuntava ahir el president del Parlament, Roger Torrent. A més, el president dels republicans va encapçalar la llista que va guanyar les últimes eleccions generals a Catalunya i és un pres polític. “El 28-A vam trencar els murs de la presó. Aquest diumenge fem que tots aquells que voldrien que es podrís a la presó vegin com Junqueras entra al Parlament Europeu. Fem que un pres polític guanyi les eleccions europees a Catalunya”, exclamava la número 3 de la candidatura d’ERC a les europees, Diana Riba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per si no havia quedat prou clar el missatge que volia traslladar Esquerra en el míting central de campanya al Mercat de Sant Antoni, va ser el mateix Junqueras, en videoconferència des de Soto del Real, qui el va arrodonir: “Els vostres vots ens faran lliures”. Avui, el furgó que habitualment el trasllada camí del Tribunal Suprem amb la resta de presos polítics catalans, variarà lleugerament el recorregut per deixar-los al Congrés i al Senat, on s’acreditaran com a diputats abans que demà prenguin possessió dels escons. “Tindrem un petit tast de com els vostres vots ens permeten ser, per unes hores, una mica lliures”, va celebrar. I, després del 26-M, n’arribarà un altre: “Els nostres companys al Parlament Europeu veuran que venim d’una presó injusta”.

Un diàleg desdibuixat

La lluita contra la repressió de l’Estat i la mà estesa al diàleg van ser els dos eslògans del 28-A. Ara les apel·lacions al diàleg han quedat més desdibuixades i la presó ha passat a ser preeminent en els discursos. Ahir fins i tot hi era l’eurodiputat francès José Bové per denunciar que hi hagi polítics empresonats “per defensar les seves idees”. Esquerra considera igual d’injustes les situacions de presó i exili -Marta Rovira va participar ahir a l’acte des de Ginebra-, però és la primera la que centra els missatges. Com el que va donar Junqueras dissabte en roda de premsa a l’ACN, quan se li va preguntar per la pugna electoral amb Carles Puigdemont: “Si alguna cosa és meritòria és afrontar les dificultats, i és més dificultós fer-ho des d’una presó”.

Les enquestes apunten que JxCat redueix -o elimina- l’avantatge a les europees amb què partia Esquerra abans de començar la campanya, i els republicans, més centrats en Barcelona, pretenen lligar la victòria amb la imatge d’un pres polític assegut a l’Eurocambra. Romeva, ahir de nou en la mateixa pantalla que Junqueras, va afegir que la imatge demostraria que la República “és irreversible”.

Europa va ser protagonista ahir, però la campanya dels republicans està sent molt barcelonina, amb crítiques a la manca de compromís de l’alcaldessa, Ada Colau, amb l’1-O i amb atacs al seu hipotètic pacte amb els socialistes. “No podem deixar que el PSC del 155 arribi al govern de la ciutat”, va alertar l’alcaldable republicà, Ernest Maragall.

Mil cinc-centes persones -segons els organitzadors- es van reunir davant del Mercat de Sant Antoni per cridar a l’uníson “llibertat!” A una cantonada de distància, en canvi, desenes se’n mantenien al marge i feien com en un diumenge qualsevol al carrer Urgell cantonada amb Tamarit. El mercat d’intercanvi de cromos colonitza setmanalment la vorera i els col·leccionistes rebusquen per trobar les estampes que més se’ls resisteixen i canviar-les per altres que tenen repetides. ERC va aconseguir el cromo de les europees el 2014 i, tot i que el vol repetir diumenge que ve, no li importaria, diuen algunes fonts, canviar-lo per Barcelona, el premi gros d’aquest 26-M.

stats