Política 02/09/2016

Junqueras avisa JxSí i la CUP que la feina de culminar el procés recau en el Govern i el Parlament

El president d'ERC i vicepresident del Govern "s'encomana" a la majoria independentista per superar la qüestió de confiança i el debat pressupostari i afirma que la llei de transitorietat jurídica marcarà el nou curs polític

Laia Vicens
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha dirigit aquest divendres al consell nacional del partit

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha assegurat en un brevíssim discurs davant del consell nacional d'ERC que la feina que queda per culminar el procés "correspon a les institucions", és a dir, al Parlament i al Govern, i ha promès acabar el procés "sigui quina sigui la via democràtica" per fer-ho. Junqueras ha dit que, malgrat tot, la mobilització popular "és un acompanyant imprescindible" per a les institucions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que ens pertoca als qui vam assumir la responsabilitat institucional és culminar la voluntat que els ciutadans van expressar el 27-S", ha assegurat, en una referència velada a la CUP, que encara no ha garantit el suport a Carles Puigdemont en la qüestió de confiança ni en els pressupostos, malgrat que els anticapitalistes no posaran línies vermelles a la negociació, tal com ha explicat aquest divendres l'ARA.

De fet, Junqueras ha avisat que cal "encomanar-se" a aquesta majoria parlamentària independentista per superar els tres debats cabdals d'aquesta tardor –el debat de política general al Parlament, la qüestió de confiança i el debat sobre els pressupostos– i ha confiat, en una advertència a la CUP, que els 72 diputats independentistes "s'expressin tal com els ciutadans volen". "És a dir, culminant aquest procés cap a la independència de Catalunya", ha sentenciat.

El president d'ERC ha posat en relleu que el curs polític que ara arrenca és el primer que comença amb una majoria independentista al Parlament i un Govern marcadament independentista. Així, a banda dels tres debats parlamentaris, Junqueras ha afegit un altre aspecte que ocuparà "molta atenció" durant aquest nou curs: l'elaboració de la llei de transitorietat jurídica, que és el mecanisme que substituirà la legalitat actual per la futura legalitat d'un estat propi. A més, ha dit que la Hisenda pròpia i la Seguretat Social també seran altres elements perquè el procés culmini "amb plenitud i amb totes les eines".

Sobre el RUI: "Estem oberts a donar suport a tots els camins democràtics"

Encara que no ha esmentat directament el concepte del referèndum unilateral d'independència (RUI), ara al centre del debat sobiranista, Junqueras ha dit que els republicans estan "oberts a donar suport a tots els camins democràtics i a totes les opcions que permetin expressar-se democràticament", en una referència a aquest mecanisme, que de moment ja avalen la CUP, Demòcrates i l'ANC, entre altres.

Al final del seu discurs, Junqueras ha tingut un record per a Jordi Carbonell, expresident d'ERC que va morir a finals d'agost.

stats