Política 22/10/2020

La junta de portaveus rebutja la condemna als exmembres de la mesa i exigeix l'alliberament de Forcadell

JxCat, ERC i la CUP donen suport a la declaració, que denuncia la "criminalització" de l'activitat parlamentària

Ara
2 min
_72A1459-01

BarcelonaLa junta de portaveus del Parlament ha fet públic un comunicat –aprovat amb els vots de JxCat, ERC i la CUP– en què rebutja la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) als membres de la mesa de la XI legislatura, que presidia Carme Forcadell, per desobediència. Al text es defensa que els condemnats només complien les seves "funcions parlamentàries" i reivindica "la inviolabilitat" de la institució. En paral·lel, exigeix "l'alliberament immediat de Forcadell", condemnada pel Tribunal Suprem pel delicte de sedició, i la resta de presos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas de Forcadell, la junta de portaveus considera que la sentència del TSJC per desobediència "evidencia l'enorme injustícia" del seu empresonament: "La condemna a onze anys i mig de presó per exactament els mateixos fets que ara han comportat una pena per desobediència és una aberració jurídica i una anomalia democràtica".

L'òrgan del Parlament considera que els tribunals han buscat "censurar del debat al Parlament", cosa que qualifica d'"incompatible amb la separació de poders i la inviolabilitat parlamentària". El posicionament dels tribunals en aquesta qüestió, segons el seu parer, permet a la pràctica "criminalitzar qualsevol activitat o exercici de la funció parlamentària".

A l'escrit denuncien la condemna per desobediència a Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó. Però els grups que han aprovat la iniciativa també se solidaritzen amb l'exdiputada Mireia Boya. "Tot i haver estat absolta, ha hagut de patir un procés judicial injust", afirmen, i recorden també el diputat al Congrés Joan Josep Nuet, pendent de ser jutjat al Suprem pels mateixos fets.

El pronunciament de la junta de portaveus s'afegeix a la recepció institucional dels membres de la mesa que el president del Parlament, Roger Torrent, juntament amb representants de la mesa i del Govern, va fer ahir a la cambra. Torrent els va donar les gràcies per haver defensat amb "fermesa i dignitat" la llibertat d'expressió i va assegurar que la decisió del TSJC posava de manifest la "injustícia flagrant" que fa que Forcadell continuï "entre reixes".

stats