Política 20/05/2015

La Junta Electoral Central desestima els recursos contra la retirada de les estelades

"Només simbolitza les aspiracions d'una part de la societat", assegura l'organisme

Acn
2 min
Estelada al balcó de l'ajuntament de Tàrrega /ACN

MadridLa Junta Electoral Central (JEC) ha comunicat a CiU que desestima el recurs que va interposar contra la resolució que obligava els ajuntaments catalans a retirar les estelades en edificis públics. La Junta argumenta que les estelades "simbolitzen les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota", i recorda que la llei prohibeix expressament als poders públics prendre partit per ningú en les eleccions. També assegura que les llibertats ideològica i d'expressió són drets fonamentals de les persones, però "no dels governants", i mentre els primers estan forçats a retirar les banderes, els segons poden exercir aquests drets sense altra restricció que el respecte als drets dels altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Junta ha adoptat l'acord durant la reunió que ha mantingut aquest dimecres en què tenia sobre la taula, entre altres, el recurs de CiU contra l'ordre d'aquest 13 de maig per la qual va donar la raó a Societat Civil Catalana i va ordenar que es retiressin totes les estelades dels edificis públics i col·legis electorals adduint que "els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política" i no poden col·locar a les seves seus "símbols que puguin considerar-se partidistes".

L'ordre va obtenir una acollida desigual per part dels municipis catalans. Els més reticents a fer efectiva la retirada han rebut ordres complementàries per part de les juntes electorals de zona, que han obert expedients als ajuntaments de Canet i Sant Pol. Paral·lelament, els Mossos han començat a requerir als ajuntaments que retirin les estelades i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha recordat que la imatge dels agents despenjant banderes no beneficia ningú.

La resolució de la Junta Electoral Central d'aquest dimecres basa la decisió de desestimar el recurs en tres arguments. El primer és que "la igualtat en el sufragi universal és essencial en la representació democràtica" i "per això la llei encomana a l'administració electoral preservar-la i prohibeix als poders públics –que estan al servei de tots els ciutadans– prendre partit per ningú en les eleccions".

El segon assegura que "les banderes estelades simbolitzen les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota", i el tercer recorda que "les llibertats ideològica i d'expressió són drets fonamentals de les persones, no dels governants, únics obligats per l'acord recorregut, de manera que els ciutadans poden exercir-los sense més restriccions que les que imposi el respecte als drets dels altres".

La resolució és ferma per la via administrativa, però encara pot ser objecte de recurs contenciós administratiu davant de la sala tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la seva notificació, d'acord amb el que disposa l'article 12.3.a de la llei de jurisdicció contenciosa administrativa.

Finalment, la Junta acorda traslladar la resolució a les juntes electorals provincials de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona "perquè en tinguin coneixement i la traslladin a les corresponents juntes electorals de zona".

stats