Política 11/05/2017

Junts pel Sí i la CUP tomben les compareixences d'experts en el tràmit de la reforma del reglament

Turull i Salellas defensen que no s'havia demanat mai l'opinió d'experts i que tampoc poden aportar gaire res. L'oposició critica la decisió de la majoria independentista

Ara
2 min
Jordi Turull i Marta Rovira al centre de la imatge, entre els diputats de la CUP Gabriela Serra i Benet Salellas, sortint de la reunió conjunta al Parlament

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han fet servir els seus vots aquest dijous per impedir l'aprovació de compareixences –proposades per l'oposició– en el tràmit de la reforma del reglament del Parlament. Jordi Turull (JxSí) i Benet Salellas (CUP) han defensat que no és necessari que compareguin experts per abordar la reforma del Parlament perquè és una qüestió interna de la cambra i "no hi ha precedents" que s'hagin fet així. "No s'ha fet mai", ha assegurat Turull en la comissió del reglament que s'ha reunit aquest dijous al matí, i ha afegit que els que més en saben són els lletrats del Parlament i els mateixos diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya Sí que es Pot i el PSC havien proposat la compareixença d'experts en dret constitucional i parlamentari: el catedràtic Xavier Arbós i Joan Vintró. La portaveu socialista, Eva Granados, ha assegurat que el moment és "excepcional" i que per això és necessària la compareixença d'experts. Junts pel Sí i la CUP impulsen el canvi del reglament entre altres coses per poder tramitar la llei de transitorietat jurídica, que empararà legalment el referèndum en un sol dia per poder esquivar el veto del Tribunal Constitucional. Catalunya Sí que es Pot, PSC i Ciutadans han votat a favor de les compareixences, mentre que el PP s'ha abstingut.

"No veiem què poden aportar els arguments dels catedràtics en un marc que és més polític que jurídic", ha defensat el cupaire Benet Salellas, que després ha fet referència a "l"excepcionalitat" del moment.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha remarcat que els lletrats "són més experts" en el reglament del Parlament que no pas els catedràtics de dret constitucional. A més, Turull ha rebaixat la importància de la qüestió i ha apuntat que el tema de debat és una reforma del reglament i no la llei de transitorietat.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ja ha reaccionat a la decisió de la majoria independentista a través de Twitter.

Durant la reunió, la representant del grup socialista, Eva Granados, ha alertat de la reforma "excepcional" que planteja la majoria sobiranista, amb qui, ha lamentat, s'han "trencat les confiances". La portaveu del PSC, que havia demanat la compareixença d'Arbós, ha criticat que es plantegi una reforma del reglament "per fer el que no toca", amb relació a la desconnexió.

Des de CSQP, el president del grup parlamentari, Lluís Rabell, que havia proposat totes dues compareixences, ha assenyalat la necessitat que hi hagi un "mínim de debat i d'assessorament". "No es tracta d'una mera qüestió administrativa", ha apuntat Rabell, que ha volgut constatar la "importància política" que ha obtingut la proposta de JxSí de reformar el reglament de la cambra.

El diputat de Cs José María Espejo-Saavedra s'ha mostrat sorprès davant l'afirmació de Turull en què ha assegurat que els lletrats són els més experts en el reglament. "Aquell que ha posat en qüestió els lletrats és qui defensa que ells són els únics que estan legitimats per parlar a la comissió", ha dit com a crítica. Cs ha votat a favor de les compareixences dels dos catedràtics de dret i ha argumentat que "no té sentit" bloquejar aquestes compareixences, tenint en compte que la reforma del reglament "ha estat qüestionada".

stats