Política 15/11/2017

Junts pel Sí porta al Consell de Garanties Estatutàries l'aplicació de l'article 155

Volen que l'organisme es pronunciï sobre si la dissolució del Parlament és inconstitucional

Ara
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va tornar a dir ahir que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pot ser inhabilitada si no fa cas de la resolució del TC.

BarcelonaJunts pel Sí ha demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) perquè aquest organisme es pronunciï sobre si l'aplicació de l'article 155 és constitucional, segons han explicat fonts parlamentàries a Europa Press. Aquest és el pas previ perquè el Parlament presenti un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. Per poder-ho fer, primer necessiten el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern ja va demanar un dictamen al CGE sobre l'aplicació de l'article 155 i aquest organisme va dictaminar que algunes de les mesures aplicades eren inconstitucionals, una de les quals el cessament del president i del Govern de la Generalitat, però també "la limitació de les funcions essencials del Parlament" i les "mesures generals d'intervenció de la Generalitat".

Ara, Junts pel Sí vol un altre dictamen que se centri a explicar si la dissolució del Parlament per part del govern espanyol és inconstitucional. D'entrada, la mesa de la diputació permanent ja ha admès a tràmit la petició de Junts pel Sí i ara el CGE té 30 dies per pronunciar-se.

En el text, Junts pel Sí argumenta que l'aplicació de l'article 155 vulnera la Constitució i també l'Estatut i es basa en l'informe dels lletrats del Parlament que ja van elaborar per afirmar-ho. Així, exposen que "la destitució del president de la Generalitat i del Govern no s'adequa a la Constitució i a l'Estatut vigent" perquè "sobrepassa les facultats de l'article 155 de centrar-se a donar instruccions i no destitucions o cessaments, facultat que correspon al president i només a aquest d'acord amb l'article 152.1 de la Constitució".

Junts pel Sí també fa referència a les restriccions de les potestats del Parlament, com ara no poder investir un nou president, no poder crear comissions d'investigació o no poder celebrar debats ni interpel·lacions "implica que estigui suspès el sistema parlamentari". I en aquest sentit avisa que això implica haver suspès "el dret de participació política" que està previst a la Constitució.

stats