Política 15/07/2016

CSQP rebutja la via unilateral de JxSí i la CUP en les conclusions de la comissió del procés constituent

Els de Lluís Rabell critiquen els independentistes per haver iniciat la comissió amb una idea preconcebuda

N.orriols
2 min
Lluís Llach presidex per primera vegada la comissió sobre el procés constituent / FRANCESC MELCION

BarcelonaDesprés de quatre mesos de debat en el si de la comissió del procés constituent, els grups polítics ja tenen conclusions. Si bé l'independentisme es proposava acostar Catalunya Sí que es Pot (CSQP) a les seves tesis a través del debat ciutadà, l'estratègia no ha fortificat i els posicionaments s'han evidenciat allunyades. Els de Lluís Rabell discrepen amb el grup majoritari de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP sobre la legitimitat de la ciutadania catalana a impulsar un procés constituent unilateral. Mentre els independentistes aposten per la unilateralitat si l'Estat manté la seva actitud un cop acabat el procés constituent (la CUP planteja iniciar el procés constituent amb el referèndum unilateral), per CSQP és "impossible" que la legitimitat interna i el reconeixement exterior es puguin assolir per aquesta via (ja sigui una declaració unilateral d'independència o un referèndum unilateral).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya Sí que es Pot, en les seves conclusions, també acusa JxSí i a CUP d'arribar a la comissió del procés constituent amb una idea "preconfigurada" en la mesura que han usat aquest òrgan parlamentari "al servei d'un objectiu predeterminat", "la declaració d'independència de Catalunya". D'aquesta manera, critiquen que hagin descartat altres possibles resultats del procés constituent com pot ser una reforma federal o confederal amb l'estat espanyol. Proposen augmentar "la intensitat i la densitat de les mobilitzacions" per defensar un referèndum pactat.

Per la seva banda, JxSí aposta per entregar el lideratge de la primera fase del debat constituent a la ciutadania, alhora que insta el Govern a abocar-hi els recursos necessaris per ajudar a la divulgació i la pedagogia de l'etapa de participació ciutadana. "Els recursos que calgui per aconseguir fer un debat constituent de base social que sigui prou transversal, plural, democràtic i obert", diu la coalició independentista en les seves conclusions.

Discrepàncies també en el mètode entre JxSí i la CUP

Si bé la discrepància amb CSQP és de fons, entre els independentistes també hi ha desacord en el mètode. Junts pel Sí proposa crear una comissió de seguiment del debat participatiu per tal d'avaluar el mandat al Govern així com informar-se dels debats de base ciutadana. Així, el grup majoritari del Parlament considera que la ciutadania ja està a punt per començar un debat de "base democràtica" que lideri la pròpia ciutadania i amb la complicitat de les institucions.

Per la seva banda, la CUP també aposta per entregar el lideratge a la ciutadania però també perquè la participació no sigui "un simple exercici de ratificació de les decisions" adoptades prèviament per les instàncies representatives. En aquest sentit, manté la seva idea de constitució del Fòrum Social, una assemblea constituent amb plens poders i un referèndum unilateral per concloure el debat ciutadà.

Aquest divendres era l'últim dia per presentar les conclusions de la comissió del procés constituent que debatrà i votarà la síntesi dels darrers quatre mesos de treball en una sessió prevista per dilluns que ve a les deu del matí.

stats