Política 19/09/2015

JxSí reclama una victòria "clara, diàfana i rotunda" per garantir "l'únic canvi real" a Catalunya

Junts pel Sí omple la Farga de L'Hospitalet amb 9.000 persones en el seu acte central de campanya. Junqueras apel·la a la victòria "que converteix les nacions en estat".

Oriol March
4 min
La Farga de L'Hospitalet s'ha desbordat en l'acte central de Junts pel Sí / MANOLO GARCÍA

L'Hospitalet de LlobregatEl president de la Generalitat, aspirant a la reelecció i número quatre per Barcelona de Junts pel Sí, Artur Mas, ha reclamat davant 9.000 persones a l'acte central de campanya de la coalició sobiranista que els ciutadans votin el 27-S "pensant en les seves esperances i no en les seves pors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem de fer el nostre propi camí, després d'haver-ho intentat tot", ha apuntat el líder de CDC. "Ja no bevem a galet, hi ha sopars de duro que ja no ens els creiem", ha indicat sobre les amenaces de la gran banca. En una intervenció especialment abrandada, Mas ha reclamat una "victòria rotunda, clara i diàfana, sense cap especulació" per garantir "l'únic canvi real" a Catalunya.

El dirigent nacionalista ha carregat contra les "forces d'intimidació" que va posar en marxa l'Estat per evitar el 9-N i ha demanat recuperar l'esperit "de revolta i de combat" de cara a les eleccions del 27-S.

Junqueras apel·la a l'èpica

El president d'ERC i número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha assegurat en la seva intervenció que ara "és l'hora de la victòria que converteix les nacions en un estat". "També és l'hora d'aquella victòria que dota les societats de les millors eines per als seus fills", ha considerat.

"Som el fruit de moltes derrotes, però també la llavor de moltes victòries. Tinguem fe, perquè és l'hora de la fe. Tinguem esperança, perquè és l'hora de l'esperança. Guanyem, perquè és l'hora de la victòria", ha assenyalat. Junqueras ha carregat contra Rajoy per "respondre a través d'un plasma" mentre que el sobiranisme "s'explica en tots els idiomes", i també ha criticat els organismes estatals per haver "obligat TV3 a retransmetre actes de partit".

Junqueras també ha carregat contra la gran banca. "Heu sentit alguna alemanya expressar cap dubte sobre què farà l'endemà del 27-S? Serà que qui dubta ho fa sobre ell mateix. I si dubten d'ells mateixos, els agraïm que expressin aquests dubtes. El que és molt clar és que els dipòsits i els fons de pensions són dels ciutadans", ha indicat, al mateix temps que ha criticat el sector financer per haver provocat la crisi econòmica.

Romeva envia un missatge a Madrid i a Brussel·les

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha assegurat a la Farga de L'Hospitalet de Llobregat que "si tenim una majoria àmplia Madrid i Brussel·les hauran d'escoltar i negociar". "La por no pot ser mai un argument en unes eleccions", ha apuntat en referència a l'estratègia de l'Estat per evitar una victòria sobiranista a les urnes. "Hem de seduir i convèncer", ha reclamat sobre l'última setmana prèvia a les eleccions.

"Hem fet la llista més gran d'Europa", ha apuntat Romeva en referència al fet que la candidatura hagi arribat ja als 102.000 candidats simbòlics. De fet, el cap de llista ha fet pujar la candidata número 100.000, una jove anomenada Roser Gómez, que li ha preguntat pels dubtes que té la seva àvia sobre les pensions. "Estan garantides", ha indicat Romeva, que també ha volgut ser taxatiu a l'hora de situar una Catalunya independent dins la Unió Europea (UE). El cap de llista ha fet referència a la campanya d'Obama de l'any 2008, quan el llavors candidat va apuntar que la gent "ja no vota partits, sinó esperances".

Forcadell, Margallo i els bancs

La número dos per Barcelona de Junts pel Sí i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, s'ha referit amb ironia a la feina del govern espanyol en el flanc internacional per frenar el procés." Hem de donar les gràcies a la diplomàcia espanyola i al senyor Margallo, han treballat molt per internacionalitzar el procés català. No hi ha cap Parlament que no sàpiga que Catalunya serà independent gràcies a Margallo. Està bé que treballin per a nosaltres, que també els paguem", ha assenyalat.

Forcadell també ha clamat contra la banca. "Que marxin els de les preferents i els de les hipoteques abusives", ha apuntat. "Si no treballen per la llibertat de Catalunya no mereixen els nostres estalvis", ha considerat.

Muriel Casals reclama "un país normal"

L'expresidenta d'Òmnium Cultural i número tres per Barcelona, Muriel Casals, ha reclamat "un país normal" en què "el Tribunal Constitucional no es fa servir per amenaçar d'engarjolar el president de la Generalitat". "Cada vot val el mateix", ha apuntat en referència a la "campanya de la por" que, segons la candidatura, està promovent l'Estat. "Ho farem bé, amb la democràcia per bandera", ha argumentat Casals, que "troba a faltar" la veu de l'esquerra espanyola a l'hora de defensar el dret a decidir dels catalans.

Reyes dóna les gràcies a Rajoy

Eduardo Reyes, president de Súmate, ha volgut donar les gràcies a Mariano Rajoy per la seva actitud envers Catalunya. "Tu m'has fet independentista!", ha exclamat Reyes, que ha assenyalat que, tot i ser de Còrdova, "és on vol ser". El president de l'entitat sobiranista ha assegurat que cada cop hi ha més receptivitat a l'àrea metropolitana envers el procés. "Els que abans no ens feien cas ara ja ens escolten", ha apuntat el número sis per Barcelona entre crits a favor de Súmate.

Candidats metropolitans

Els primers a pujar al faristol han estat Anna Simó (ERC) i Joan Ramon Casals (CDC), alcalde de Molins de Rei. "Es diuen demòcrates i no ens deixen votar", ha apuntat Casals. "El 27-S és un referèndum reconegut internacionalment, per això n'ha parlat la banca, l'Obama i la Merkel", ha insistit el batlle. Simó ha apuntat que l'àrea metropolitana "ha canviat", en referència a l'hegemonia del PSC, i ha assenyalat que "aquí ningú està condemnat a ser immigrant de primera, de segona o de tercera". "Queda una setmana. Il·lusionem, convencem, perquè només així guanyarem", ha clamat la vicepresidenta del Parlament.

L'acte l'han presentat José Rodríguez i Bibiana Ballbè. Rodríguez, membre de Súmate, formava part del PSC, però va decidir deixar el partit per desavinences amb el rumb nacional de la direcció.

stats