Política 11/09/2015

Junts pel Sí defensa la legitimitat d'una victòria només en escons el 27-S davant la premsa internacional

Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras insisteixen en la necessitat d'un "mandat democràtic" per negociar amb Europa

Oriol March
2 min
Roda de premsa de Junts pel Sí davant la premsa internacional / PERE TORDERA

BarcelonaEl cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha mirat de fer un exercici pedagògic aquest divendres en una roda de premsa davant d'una cinquantena de mitjans internacionals. "Estem en un moment decisiu del país, i a Europa també es veu així. Estem en un procés electoral fonamentalment dirigit a dur a terme una legitimació ciutadana d'una demanda. Comptar amb un mandat democràtic clar que ens permeti saber què pensen i cap on vol anar el poble de Catalunya. Això, bàsicament, va de preguntar a la gent. Farem un referèndum, finalment, després de no haver-ho pogut fer. Farem allò que hauríem volgut fer d'altres formes. Volem comptar amb el suport més majoritari possible, tant en vots com en escons", ha apuntat Romeva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oriol Junqueras, president d'ERC i número cinc per Barcelona de la coalició sobiranista, ha reivindicat la independència de Catalunya però, al mateix temps, ha apuntat al voluntat de contribuir a una "Europa federal". "Som una societat catalana i europea, que estima la llibertat i la democràcia. Tenim la voluntat d'independència respecte d'Espanya, però amb Europa federal, més forta i més justa", ha indicat en italià Junqueras.

El president de la Generalitat, Artur Mas, que ha fet la intervenció inicial en francès, ha apuntat en el torn de preguntes que a partir del 27-S Catalunya "estendrà la mà a Madrid, a Brussel·les i a totes les capitals europees". "Parlar i negociar sempre serà la nostra actitud. Estendrem la mà a Madrid, a Brussel·les i a totes les capitals europees amb actitud positiva. Que hi hagi beneficis per a tothom. La nostra candidatura no és contra Espanya. És una candidatura a favor d'un projecte de futur per a Catalunya. Podem negociar i parlar, però la part central del nostre programa es mantindrà", ha indicat Mas.

Vots o escons?

Bona part de les preguntes dels corresponsals estrangers s'han centrat a saber quin resultat és l'idoni per tirar endavant el full de ruta sobiranista. És a dir: si el resultat cal comptar-lo en vots o bé en escons. Els responsables de Junts pel Sí han insistit que en escons n'hi ha suficient, i han reptat el govern espanyol a permetre un referèndum per escatir el nombre de vots a favor de la independència. "M'agradaria comptar vots i no escons", ha apuntat Mas. En resum, la candidatura ha defensat la legitimitat d'una victòria en escons el 27-S.

"Si després de les eleccions la comunitat internacional té algun dubte, estarem encantats de fer un referèndum emparat per ells", ha apuntat Junqueras.

Solució "política" a la UE

Romeva ha apuntat, sobre la pertinença d'una hipotètica Catalunya independent a la Unió Europea (UE), que s'acabaria prenent una "decisió política" vinculada al "mandat democràtic" que s'obtingui a les eleccions del 27-S. "La certesa legal d'aquest procés és indubtable", ha assenyalat el cap de llista de Junts pel Sí.

stats