DESPESA MILITAR
Política 24/04/2012

Justícia i Pau denuncia que la despesa en armament hipoteca més de 30.000 milions d'euros de l'Estat

Arcadi Oliveres reclama reconvertir la indústria militar a finalitats civils i redimensionar l'exèrcit espanyol des d'una òptica europea o global

Roger Tugas
2 min
El president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres / ACN, Pere Francesch

BarcelonaEl Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs de Justícia i Pau ha publicat aquest matí el seu dotzè informe sobre el complexe militar-industrial, un sector que el coordinador del treball, Pere Ortega, considera "un paràsit per a l'economia espanyola". L'estudi denuncia els vincles polítics, econòmics i militars que provoquen que, "tot i la crisi, l'armamentística sigui una indústria privilegiada" que deu "enormes ajudes de l'Estat" per poder funcionar. Ortega critica que aquest sector tan sols suposa un 1,24% de tota la producció industrial espanyola, factura 6.500 milions d'euros anuals –un 0,6% del PIB total– i emplea 29.000 treballadors però que "sense ajudes no seria rendible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigadora de Justícia i Pau Camino Simarro ha explicat que des del 1997 existeix un "creatiu mecanisme de finançament" pel qual cada any el ministeri d'Indústria ofereix ajudes en recerca i desenvolupament a les quatre empreses armamentístiques que copen tres quartes parts del mercat militar espanyol a un interès del 0% a retornar en 20 anys per tal de fabricar els encàrrecs que els realitza el propi ministeri de Defensa. D'aquesta manera, les empreses "són a la vegada deutores i creditores de l'administració de l'Estat".

Tanmateix, dels 15.000 milions fins ara atorgats en concepte d'ajudes, tan sols se n'han tornat 87 i la resta dels crèdits estan a l'aire, amb una possible condonació a l'horitzó, el que incrementaria el dèficit de l'Estat. Igualment, davant les dificultats econòmiques d'Espanya, Defensa està renegociant els contractes firmats sobretot durant els governs de José María Aznar per a "programes especials d'armament" amb el seu conseqüent increment del cost. El que en un principi havia de costar sobre 20.000 milions d'euros ara ja ha pujat fins a més de 30.000 milions i amb expectatives de seguir creixent. I per obtenir un armament que, segons va reconèixer al final de la legislatura l'anterior ministeri de Carme Chacón, difícilment serà necessari amb la manca de perspectives d'una guerra global.

Davant d'aquesta situació, el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ha reclamat que "ha arribat el moment de reconvertir la indústria militar per a finalitats civils" i ha denunciat que "les xifres de soldats de l'exèrcit espanyol estan sobredimensionades", amb 130.000 unitats, pel que ha apostat per racionalitzar el nombre d'efectius a nivell europeu o global. Igualment, Oliveres ha criticat que les forces armades espanyoles "es venen gairebé com una ONG per a fer pràctiques de pau", el que suposa "un engany públic que es pot denunciar".

stats