Política 05/06/2018

JxCat creu que "l'u per u" del govern de Sánchez és "desolador"

Els comuns confien que el nou executiu no utilitzi el llenguatge "vulgar i groller" de Borrell

Marc Toro
2 min
La portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, en roda de premsa

BarcelonaLa portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, ha afirmat aquest dimarts que "l'u per u" del govern de Pedro Sánchez és "desolador". "No podem veure amb més desencís els noms que estan sortint", ha dit després que en les últimes hores hagin anat transcendint els primers noms del nou executiu espanyol. En aquest sentit, Geis ha recordat que Josep Borrell va parlar de "desinfectar" part de Catalunya, que Teresa Ribera va validar el projecte Castor, que Carmen Calvo va ser "l'ideòloga i negociadora" del 155 i que José Luis Ábalos "va comparar els CDR amb la 'kale borroka'".

Tampoc han reaccionat amb gaire optimisme els comuns. La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, ha considerat que perfils com el de Borrell "són més del passat que del futur". Després de recordar que el nou ministre d'Exteriors va utilitzar una porta giratòria per entrar al consell d'administració d'Abengoa, també ha recordat les seves dures paraules contra l'independentisme i ha dit que confia que el govern de Sánchez no utilitzi el llenguatge "vulgar i groller" que fa servir Borrell.

Alamany ha volgut deixar clar, això sí, que el que importa és "què faran a partir d'ara" els nous ministres espanyols. En aquest sentit, ha destacat que el PSOE té ara una "oportunitat" per "obrir una nova etapa política i un temps de diàleg" amb Catalunya. Els comuns, de fet, presentaran una proposta de resolució al Parlament que demana que l'acostament dels presos sigui una "prioritat" en la primera trobada dels governs català i espanyol, que es nomeni un nou fiscal general de l'Estat que "rebaixi la pressió sobre Catalunya" i "retiri les acusacions" contra líders independentistes i que els "mecanismes de diàleg i acord" entre els governs català i espanyol estiguin "per sobre dels instruments judicials"

També sobre els primers ministres del govern Sánchez, la portaveu republicana al Parlament, Anna Caula, ha dit que "no és la millor manera de començar", si bé ha afegit: "Estem a l'expectativa de veure quins fets acompanyen aquests noms". Des de la CUP, en canvi, Carles Riera ha considerat que el nou govern espanyol "és una alegria que dura poc, un respir que de seguida es converteix de nou en una asfixia" quan es veu "la composició del nou govern o les primeres declaracions o intencions" del nou executiu del PSOE: "És una gran operació de blanqueig del règim del '78", ha afirmat. De Josep Borrell, per exemple, Riera ha dit que és un "defensor absolut i acèrrim" de la unitat d'Espanya "per sobre de qualsevol altra cosa", inclús de la democràcia. Els anticapitalistes han advertit al Govern, en aquest sentit, que el "diàleg" amb el PSOE és "impossible" en termes d'autodeterminació.

stats