Política 03/05/2018

JxCat, ERC i la CUP mantenen la reforma de la llei de presidència a l'ordre del dia malgrat el rebuig de l'oposició

L'entrada en vigor de la norma depèn del govern espanyol: Rajoy l'ha de signar i publicar-la

Núria Orriols
2 min
El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, indicant el sentit del vot del grup al costat d’Elsa Artadi durant el ple al Parlament de Catalunya, el 5 d’abril.

BarcelonaLa reforma de la llei de la presidència segueix endavant. Així ho han decidit JxCat, ERC i la CUP en la reunió de la Junta de Portaveus abans de començar el ple, en què s'ha debatut una petició de Ciutadans en què es demanava retirar la iniciativa de l'ordre del dia després del revés del Consell de Garanties Estatutàries -que va considerar la reforma d'inconstitucional-.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit taronja argumenta que, a banda de l'opinió del Consell, la reforma de la llei incompleix la suspensió cautelar de la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència dictada pel Tribunal Constitucional. I, ahir, va avisar al president del Parlament, Roger Torrent, que si es mantenia la iniciativa a l'ordre del dia es podria donar un ple "com el del 6 i 7 de setembre".

Tanmateix, els independentistes defenses que no hi ha problemes legals a l'hora de tirar endavant aquesta iniciativa. Asseguren que en cap cas entra en col·lisió amb la suspensió del Constitucional i que és plenament legal tirar-la endavant.

Reforma del reglament

Després del dictamen del Consell de Garanties, que assegurava que la investidura s'ha de regular en el reglament del Parlament, JxCat ha introduït esmenes per seguir alguna de les seves recomanacions, tot i que en manté substancialment el contingut: la investidura a distància.

En una de les esmenes, que ha acceptat tramitar la mesa de la cambra, es comprometen a iniciar una reforma del reglament en el termini d'un mes per fer-hi les adaptacions necessàries després d'aprovar la llei.

També han retirat un altre punt de la seva iniciativa, que equiparava els efectes d'una investidura fallida (que comencés a córrer el termini cap a unes noves eleccions) i una votació en contra del ple de tramitar una investidura a distància (requisit que fixa la llei per poder escollir un president absent). Ho han fet per recomanació del Consell de Garanties.

JxCat manté la lectura única

Una de les coses que sí que ha mantingut JxCat i censurava el Consell de Garanties és el procediment per lectura única. L'organisme consultiu considera que aquest procediment exprés no es pot utilitzar per matèries que desenvolupen l'Estatut. Malgrat això, la llista del president defensa que sí que es pot fer i ha mantingut el procediment que s'haurà de votar demà al plenari abans de començar a debatre sobre el fons de la iniciativa.

En mans de Rajoy: la seva signatura és necessària perquè entri en vigor

La reforma de la llei de la presidència serà la primera que s'aprovarà des de l'aplicació de l'article 155 i sense encara un nou Govern format. Això té implicacions: qui promulga les lleis aprovades pel Parlament i n'ordena la publicació al Diari Oficial de la Generalitat és el president, competències que ara té Mariano Rajoy. Segons l'Estatut, el govern espanyol tindrà quinze dies des de l'aprovació a la cambra per publicar-la oficialment i entri en vigor. Quan això passi, el mateix consell de ministres podrà presentar un recurs contra la iniciativa i demanar-ne la suspensió cautelar al Tribunal Constitucional.

stats