Política 17/06/2019

JxCat carrega contra ERC per haver-li arrabassat 28 alcaldies amb aliances amb "partits del 155"

Batet explica que la seva formació, en canvi, només ha pactat en detriment d'ERC en 7 municipis

Xavi Tedó
2 min
JxCat carrega contra ERC per arrabassar-li 28 alcaldies amb aliances amb partits del 155

Barcelona28 a 7. Aquest és el balanç que ha fet el portaveu de JxCat, Albert Batet, de la pugna municipal amb ERC en una roda de premsa aquest dilluns al matí al Parlament. Sense buscar l'enfrontament directe amb el seu soci de Govern a la Generalitat, Batet s'ha limitat a enumerar els casos en què els republicans els han arrabassat l'alcaldia, i a l'inrevés, per deixar clar que ha sigut ERC qui més ha trencat la unitat independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Batet ha lamentat un fet objectiu: "Vam guanyar en més municipis que alcaldies tenim ara". I ha xifrat en 28 els municipis on "altres forces, malauradament, han fet pactes per evitar" que governessin els postconvergents, en al·lusió a ERC, després de recordar que el seu espai sempre ha apostat per respectar la llista més votada, com a Tarragona o a Vilanova i la Geltrú. "Ho hem fet allà on hem pogut perquè el nostre objectiu ha sigut prioritzar, per sobre de tot, que hi hagués alcaldes independentistes".

Batet sí que ha admès, però, que en 7 municipis, fruit de la "dinàmica municipal", JxCat ha tret de l'alcaldia ERC, que era la llista més votada. En qualsevol cas, el portaveu de JxCat al Parlament ha subratllat que en cap cas han lliurat cap ajuntament al PSC "com sí que ha fet ERC a Platja d'Aro". "Nosaltres hem facilitat govern independentistes a Tarragona, Lleida o Vilanova i la Geltrú", ha reiterat. Un escenari que ha contraposat amb els pactes que ERC ha promogut en diferents municipis en què no s'ha respectat la victòria de JxCat, com ara Tàrrega, Figueres, Arenys de Mar o Sant Cugat del Vallès.

"Aquests fets d'arrabassar alcaldies no s’emmarquen en la normalitat", ha denunciat Batet, que ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de treballar per la unitat. "És evident que aquesta estratègia de no anar junts ens ha fet perdre alcaldies i no ha donat els resultats esperats", ha remarcat el dirigent demòcrata, que ha fet una crida a l'autocrítica per no haver estat capaços d’aconseguir alcaldies com la de Barcelona. "Amb la unitat hauríem assolit més alcaldies", ha recordat. També ha criticat l'única cosa que ha portat l'estratègia d'eixamplar la base amb els comuns: "Els tenim ocupant l'alcaldia de Barcelona, gràcies al vot del 155". "Per tant, l'estratègia no deu haver sigut gaire exitosa".

Sigui com sigui, Batet ha mostrat avui la seva satisfacció perquè JxCat sigui la primera força municipalista al país, amb 368 alcaldies –en tindrà sis més d'aquí dos anys fruit de pactes, com ara a Cunit, Sant Sadurní d'Anoia o Roda de Ter– i 2.698 regidors. "Som també els que tenim més alcaldies a capitals de comarca, amb 19 en total", ha dit en referència a Tortosa, Gandesa, Reus, Valls, Manresa, Vic, Vilafranca, Igualada, les Borges Blanques, Mollerussa, Cervera, Puigcerdà, Pont de Suert, Girona, Olot, Banyoles, Santa Coloma de Farners, Ripoll i la Seu d'Urgell. "És un goig, perquè era el primer cop que ens presentàvem amb aquesta fórmula", ha remarcat Batet. El portaveu ha anunciat que els caps de llista d'alguns municipis, com Figueres o Tàrrega, es reuniran demà amb l'expresident Carles Puigdemont i altres membres de la direcció del partit per analitzar l'escenari postelectoral.

stats