Política 28/11/2019

JxCat, el PSC i Cs estudien presentar una moció de censura contra l'alcaldessa de Montgat (ERC)

Les direccions nacionals dels partits intenten frenar la iniciativa però els regidors no s'arronsen

Cesc Maideu
3 min
Façana de l'Ajuntament de Montgat en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna aliança de Junts per Catalunya (JxCat), Ciutadans (Cs) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) té previst presentar una moció de censura a l'Ajuntament de Montgat per expulsar l'actual alcaldessa republicana, Rosa Funtané. Tot i ser la força més votada a les passades eleccions municipals amb cinc regidors, si la moció de censura tira endavant ERC perdrà l'alcaldia en mans de JxCat i el PSC, amb tres regidors cadascun, que es repartirien el mandat segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que les intencions dels partits a l'oposició no s'han fet oficials, fonts de les formacions confirmen que els moviments per fer realitat la moció de censura existeixen, i que fins i tot la seva presentació ja està programada. La iniciativa, que des de l'inici de la legislatura estava sobre la taula i en els últims dies ha anat agafant força, s'està intentant frenar amb l'entrada en joc de les direccions nacionals dels partits. El fet que la formació local de JxCat de Montgat s'hagi mostrat predisposada a pactar amb Cs i PSC per expulsar l'alcaldessa republicana, ha irritat la cúpula del partit en l'àmbit comarcal i també en el nacional. La primera reacció de la direcció postconvergent ha sigut amenaçar aquells regidors que votin a favor amb ser "expedientats i expulsats" de la formació.

Davant l'advertència de la cúpula comarcal del partit, des del grup municipal de JxCat de Montgat resten importància als inusuals companys de viatge amb els quals comparteixen la intenció de presentar la moció de censura i asseguren que, tot i les intrusions de les direccions comarcals i nacionals dels partits, seran només els regidors de la localitat els que decidiran si expulsen l'alcaldessa republicana. "És política local, volem el millor per al poble, això va més enllà de les sigles", afirma Mercè Marín, regidora de JxCat del municipi. Marín també apunta que l'esperit d'"aïllar les formacions de l'oposició" en les decisions municipals per part de Funtané és el principal motiu que ha portat socialistes, postconvergents i el regidor taronja a fer els tràmits per portar a terme aquesta iniciativa.

Encara que la decisió de presentar la moció de censura està pràcticament presa, Marín informa que divendres tindrà lloc una reunió amb la cúpula comarcal de JxCat per intentar arribar a un consens, tot i que afirma que "les posicions estan molt allunyades". La direcció del partit "no veu amb bons ulls el pacte", però des del grup municipal creuen que ells tenen l'última paraula i no es rebaixaran davant les amenaces d'expulsió. "Si l'alcaldessa no canvia, haurem de fer el millor per al poble, encara que comporti conseqüències", conclou la regidora postconvergent.

Cs expulsa el seu regidor

La direcció nacional de Cs també ha entrat en joc, intentant evitar que el pacte fos possible. Argumentant que no era viable portar forces independentistes al govern segons la política del partit, ja que el vot a favor a la moció de censura investiria directament al candidat de JxCat, la cúpula del partit taronja ha iniciat els tràmits perquè l'únic regidor de Cs a Montgat retorni l'acta de regidor. Davant aquest fet, Luis Antonio Fariña, regidor taronja de la localitat, ha iniciat els procediments per poder votar com a independent, encara que des de Cs s'assegura que s'exploraran totes les vies legals perquè els vots de la seva formació no vagin dirigits a donar suport a la moció de censura.

Davant la factible iniciativa, l'alcaldessa del municipi, Rosa Funtané, considera que l'únic objectiu de la moció de censura són "les cadires i el poder". L'alcaldessa també apunta a una falta de legitimitat del possible pacte entre JxCat, PSC i Cs, ja que va més enllà "dels ideals i els principis polítics". "Ataca directament els personalismes deixant la ideologia de banda", conclou l'alcaldessa republicana.

stats