Política 29/03/2018

JxCat porta al TC la resolució de l'ONU que demana garantir els drets polítics de Sànchez

El grup parlamentari vol tornar a presentar-lo de candidat a la presidència

Europa Press / Ara
2 min
El diputat  de JxCat  Jordi Sànchez  en una foto d’arxiu. És a la presó des del  16 d’octubre.

BarcelonaEls diputats de JxCat han portat al Tribunal Constitucional (TC) la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU que insta Espanya a garantir els drets del seu company de grup i excandidat a la investidura Jordi Sànchez. Es tracta d'un nou recurs que se suma al del Tribunal Suprem i que forma part dels preparatius jurídics per tornar-lo a presentar com a candidat a la presidència de la Generalitat la setmana que ve, tal com va publicar l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit davant el TC, a què ha tingut accés Europa Press i ha confirmat l'ARA, el signa l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas i el subscriuen tots els diputats de JxCat, entre ells el mateix Jordi Sànchez i l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

JxCat reivindica que Espanya està obligada a complir la resolució de l'ONU i que ha d'adoptar totes les mesures necessàries per garantir els drets polítics de Sànchez, inclòs el d'investidura.

El grup considera que es tracta d'una resolució molt important i que l'ONU podria condemnar Espanya en cas que no la compleixi.

Sànchez va presentar un recurs davant el Comitè de Drets Humans de l'ONU al no haver pogut ser investit i ha demanat que cautelarment s'instés Espanya a respectar els seus drets polítics: l'organisme internacional va admetre a tràmit tant el recurs de Sànchez com les mesures cautelars que sol·licitava.

És precisament aquesta resolució de l'ONU la que els diputats de JxCat han portat al TC, una acció que es complementa amb la de l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, que la setmana passada va portar l'escrit al Tribunal Suprem (TS).

"Hem fet el que tocava, que és advertir el jutge d'aquesta nova circumstància perquè tingui present i respecti" la decisió de l'ONU en cas que el Parlament consideri tornar a proposar la investidura de Sànchez, va dir Pina després de presentar l'escrit al Suprem.

Nou recurs al TC

JxCat ja va acudir fa unes setmanes en bloc al TC per demanar empara per "vulneració del dret fonamental dels diputats a exercir el seu càrrec públic representatiu en condicions d'igualtat".

Ho va fer després que el Tribunal Suprem (TS) denegués la petició de llibertat de Jordi Sànchez i descartés donar-li un permís perquè pogués assistir al ple per ser investit, si bé la petició d'empara dels diputats de JxCat no s'ha admès fins ara a tràmit.

stats