Política 04/10/2018

Torrent decideix ajornar el ple després d'hores de crisi entre JxCat i ERC

Els socis de Govern arriben a un acord però els lletrats avisen de les responsabilitats jurídiques

Núria Orriols / Aleix Moldes
5 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, parla amb el vicepresident, Pere Aragonès, durant la sessió d'aquest dimecres del debat de política general

BarcelonaJxCat ha mantingut durant tot el matí el pols al president del Parlament, Roger Torrent, fins al punt que les relacions entre els dos socis de govern han estat trontollant i han posat en perill la majoria independentista a la cambra. De moment, segons han confirmat JxCat i ERC, l'independentisme ha pogut esquivar l'enèsima crisi de confiança des que va començar la legislatura. Un acord, però, que ha topat directament amb l'oposició dels lletrats del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha avançat l'ARA, els serveis jurídics han alertat que els escrits que han presentat Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez per seguir delegant el vot en el president del grup de JxCat, Albert Batet, no resolen els problemes de fons. Tot i això, la majoria independentista de la mesa ha obviat les advertències i ha acceptat les delegacions. PSC, PP i Cs han demanat la reconsideració i els socialistes també reclamen un informe jurídic dels lletrats.

Tot i haver-se negat reiteradament a fer-ho les últimes hores, Junts per Catalunya ha acceptat finalment que els seus quatre diputats processats pel Tribunal Suprem presentin un escrit individual en què expliquen que el portaveu del grup, Albert Batet, serà qui votarà en nom seu. Però el rebuig dels lletrats ha reobert la polèmica. Torrent ha decidit que és més important l'acord polític a què han arribat a última hora els dos principals grups independentistes de la cambra que no pas el criteri jurídic dels lletrats. Dijous passat, però, fonts de la presidència del Parlament subratllaven que els responsables únics de computar els vots són els lletrats.

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, al costat del lletrat major, Joan Ridao

La crisi ha amenaçat aquest dijous fins i tot l'estabilitat del Govern. És per això que fins passades les 4 de la tarda s'han reunit al Parlament les cúpules d'ERC –amb el vicepresident de l'executiu, Pere Aragonès, el president del grup, Sergi Sabrià, i Torrent– i la de Junts per Catalunya, que ha encapçalat el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat per la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident de la cambra, Josep Costa.

La solució per desbloquejar el ple

Aquest dijous al matí JxCat ha presentat un escrit a la mesa per comunicar que el portaveu del grup, Albert Batet, seguirà votant en nom dels quatre diputats afectats per la interlocutòria de suspensió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Amb això, el grup que lidera Carles Puigdemont entenia que n'hi havia prou. En canvi, ha sigut insuficient tant pels lletrats com pel president de la cambra. JxCat ha acceptat finalment que siguin els quatre diputats processats els que presentin quatre escrits amb la seva signatura, però s'ha negat a acceptar part de l'acord que ERC assegura que hi havia dimarts passat. Els diputats de JxCat no designen un substitut perquè exerceixi els seus drets parlamentaris sinó que insisteixen a continuar delegant el vot. A més, fonts del grup obren la porta a demanar que se'ls retorni el sou perquè insisteixen que no estan suspesos.

Per tant, el tràmit que seguiran Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez no serà el mateix que van seguir Oriol Junqueras i Raül Romeva dimarts passat, quan es van acollir literalment a la votació del ple i van escollir Sabrià com a substitut. Fonts de Junts per Catalunya remarquen que els diputats no estan suspesos i, per tant, poden seguir delegant el vot com fins ara. Malgrat que els lletrats no consideren vàlida la fórmula de JxCat, Torrent l'ha acceptada per acabar amb la polèmica i poder desbloquejar el ple, que estava previst que es reprengués a les 12.

Enmig de les discussions, l'expresident Puigdemont ha fet una piulada assegurant que el Parlament és "sobirà" i ha decidit "no suspendre" els diputats processats per rebel·lió.

El document que JxCat ha presentat a la mesa diu: "Albert Batet, portaveu del grup parlamentari de JxCat, atesa la resolució del ple de 2 d'octubre que rebutja la suspensió dels drets i deures parlamentaris de diversos diputats, faig avinent que continuaré votant en representació dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez". Ara hi afegeixen quatre textos més en què els diputats afectats per la interlocutòria del jutge Pablo Llarena donen validesa a la delegació en Batet. "És difícil acceptar un nou document si no són els afectats els que ho demanen", apuntaven al matí fonts republicanes.

La diferència entre la delegació per la qual aposta JxCat i la designació, aprovada dimarts al ple i per la qual ha optat ERC, és bàsicament retòrica. Un diputat de cada grup (Batet en el cas de JxCat i Sergi Sabrià en el d'ERC) votaran en lloc dels diputats, que de moment seguiran tots sense cobrar, tot i que algunes fonts de JxCat afirmen que alguns dels seus presos tenen la intenció de reclamar el sou al president del Parlament. Però la diferència semàntica també pot ser jurídica. Aquest dimecres els lletrats van advertir que no computarien els vots dels diputats que no presentessin un escrit en què designessin un substitut. Ara els lletrats i també la mesa del Parlament s'hauran de posicionar abans de reprendre el ple per decidir si la delegació que pretén seguir exercint JxCat és vàlida.

Crisi oberta al Parlament

L'actitud de JxCat no ha agradat a ERC, que no para d'insistir des de dimarts que el pacte entre les dues forces polítiques era designar substituts dels processats (van fer servir la paraula 'designació' per desmarcar-se de les 'substitucions' que plantejava Llarena). Fonts republicanes entenien que, si la mesa hagués acceptat l'escrit inicial de Batet, es podrien haver impugnat totes les votacions del debat de política general. "No entenc com poden estar disposats a deixar que el Govern perdi en totes les votacions", explica una font pròxima a Esquerra. Fins i tot amb l'acord hi ha veus que no descarten la impugnació dels resultats per part de l'oposició.

Per la seva banda, la CUP ha criticat que les decisions del Tribunal Suprem "passin al davant de la sobirania del Parlament" i ha insistit que, com que el ple va rebutjar les suspensions dels diputats, aquests conserven tots els seus drets parlamentaris, entre els quals hi ha el de delegar el vot. Els cupaires, però, ja van criticar dimarts passat que JxCat i ERC afegissin un segon punt al dictamen de les suspensions en què obrien la porta a la designació de substituts.

Els retrets pels passadissos de la cambra catalana tornen a ser aquest dijous la tònica d'una jornada que estava previst que comencés a les 12 h, tot i que abans haurà de passar per l'examen de la mesa del Parlament, on l'enfrontament entre ERC i JxCat viurà un nou capítol.

stats