Política 05/10/2020

JxCat i el PDECat s'aboquen al trencament definitiu

Ambdós partits engeguen per separat els seus respectius processos de primàries

Núria Orriols
4 min
Puigdemont erigeix JxCat com el "carril central" i promet fer un partit "no sectari"

BarcelonaJxCat i el PDECat han activat aquest dilluns per separat els seus respectius processos de primàries de cara a les eleccions al Parlament previstes pel 14 de febrer. Un pas més cap que els aboca cap al trencament definitiu. El consell nacional del Partit Demòcrata s'ha reunit aquest vespre i el seu president, David Bonvehí, ha expressat la necessitat d'activar la maquinària electoral davant del desacord actual amb JxCat, mentre que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha anunciat que el 7 i 8 de novembre aprovaran el reglament de primàries -encara per definir- per escollir la candidatura als comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volem ser presents a les eleccions properes eleccions i per això ens hem de preparar. De forma tranquil·la, amb esperit constructiu i amb voluntat de suma fins al final, però no podem esperar eternament a activar-nos per donar-nos a conèixer a la societat", ha dit Bonvehí davant dels consellers nacionals, que demà hauran de decidir si avalen activar aquest procés de primàries i el comitè electoral del partit. De fet, ja fa setmanes que la direcció treballa en aquest escenari perquè Lluís Font, diputat al Parlament i responsable de l'àmbit sectorial, ja ha enllestit un primer programa ideològic. Alhora, ja perfilen candidata: l'exconsellera d'Empresa Àngels Chacón.

Així serà el procés intern del PDECat per decidir si vol (i com) integrar-se a JxCat

Bonvehí ha comparegut a porta tancada davant d'unes 140 persones del PDECat -de forma telemàtica- i ha expressat la dificultat que hi ha hores d'ara per arribar a un acord amb Junts, definint-ho com a "gairebé impossible" -segons fonts consultades-. D'aquesta manera, s'ha mostrat partidari d'anar fent camí, tot i que també ha dit que si hi ha a darrera hora qualsevol possibilitat d'acord l'executiva ho estudiarà i es convocarà un altre consell nacional del PDECat per validar-ho.

El president del Partit Demòcrata ha exposat que va ser ahir diumenge a la presó de Lledoners i que va constatar que, tal com ja ha anat dient JxCat, no hi haurà un acord orgànic entre les dues formacions. Davant d'això, no ha donat ales a una candidatura conjunta als propers comicis, admetent que el més probable ara per ara és que concorrin per separat a les eleccions.

Més prudent, pero, s'ha mostrat aquest matí Jordi Sànchez. "No donaria per feta ni una cosa ni l'altra", ha dit el secretari general sobre si engegar per separat els respectius processos de primàries implicava el trencament. Tot i això, ha deixat clar també que la fórmula d'un acord in extremis no és una coalició electoral, com vol el PDECat, sinó que és la incorporació, si ho volen, de "persones" del Partit Demòcrata a la formació de Junts.

JxCat engegarà el procés de primàries el 7 i 8 de novembre

El Partit Demòcrata ha assegurat per activa i per passiva que participarà en les pròximes eleccions, el dubte és com: si integrat a través de diversos candidats en una candidatura de JxCat o en solitari. Dins del PDECat hi ha un sector molt important del que s'ha quedat a la formació que ja ha decidit trencar i que no es veu compartint candidatura amb Puigdemont -tal com algunes veus han expressat aquest dilluns al consell nacional-. D'altres, però, encara aspiren a forjar una sola llista. El mateix passa a JxCat: si bé n'hi ha que ja han assumit la ruptura, altres encara són partidaris d'un pacte.

Tal com va explicar l'ARA, l'última fórmula que s'ha posat sobre la taula és que el Partit Demòcrata recomani els seus candidats a la llista de JxCat. Aquest acord, segons diverses fonts, hauria d'incloure una clàusula que permetés al Partit Demòcrata separar-se al mig de la legislatura si hi ha problemes i garantir la seva subsistència econòmica mantenint les subvencions d’allà on ja tenen representació: el Congrés de Diputats, les diputacions i el món local. No podrien rebre res, però, del Parlament, ja que el pacte deixaria formalment fora el PDECat de les eleccions.

JxCat, de Puigdemont

El que sí que ha quedat clar aquest dilluns és que, d'entrada, Junts seguirà sota control de l'expresident Carles Puigdemont i serà amb la marca que es presentarà a les eleccions. La jutge ha decidit rebutjar les mesures cautelars que va demanar el PDECat per bloquejar el partit, ja que no el considera una part amb "interès legítim". Ara el PDECat ha de decidir si recórrer la decisió a l'Audiència de Barcelona, però ja ha deixat clar en un comunicat que defensarà la seva legitimitat sobre les sigles de Junts.

Pel que fa a qui liderarà la candidatura de JxCat a les eleccions totes les mirades apunten a Puigdemont. L'expresident tornarà a ser amb tota probabilitat la cara visible de la llista, malgrat que diu que no ho ha decidit i que no es presentarà per ser el presidenciable a la Generalitat –la seva prioritat és centrar-se ara en l'Eurocambra–. En tot cas, Junts ha de triar el seu candidat efectiu i, per tant, serà clau el reglament de primàries que es votarà el novembre.

Sànchez no ha especificat quins seran els candidats que se sotmetran a votació: si només el cap de llista o més membres. Això, ha aclarit, ho abordarà la direcció de JxCat en les pròximes reunions, ja que és l'òrgan que ha d'elaborar el reglament.

Ara per ara hi ha dos membres de JxCat que ja han expressat la seva voluntat de participar en les primàries i ser candidats a les pròximes eleccions: es tracta de la diputada Laura Borràs i el conseller Damià Calvet. També hi ha altres noms a les travesses com els consellers Ramon Tremosa i Jordi Puigneró o la portaveu, Elsa Artadi.

Queda molt poc temps per saber si el trencament del PDECat i JxCat és un divorci definitiu -com tot apunta- o només s'han concedit un temps per tornar a conviure.

stats