Política 27/05/2019

Bonvehí demana fer "autocrítica" després del resultat a Barcelona i a l'àrea metropolitana de JxCat

Batet, portaveu de JxCat, treu pit pel suport rebut el 26-M malgrat la baixada en les eleccions municipals

Núria Orriols
4 min
Bonvehí demana fer "autocrítica" després del resultat a Barcelona i a l'àrea metropolitana de JxCat

BarcelonaJxCat ha tret pit aquest dilluns del resultat del 26 de maig malgrat la baixada de suport a les eleccions municipals. Amb la victòria de l'expresident Carles Puigdemont a Europa (va fregar el milió de vots) i el manteniment de les alcaldies a les ciutats petites i mitjanes, el portaveu del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha fet un balanç positiu del cicle electoral. Ha remarcat que JxCat és la primera força en alcaldies amb 380, el 40% del total, enumerant els municipis on han guanyat –com el cas de Mollerussa, Valls, Reus, Sant Cugat, Puigcerdà, Tortosa i Igualada–. També ha destacat que eren "clau" per governar a la "majoria" de consistoris. Ara bé, no ha fet esment que la formació ha perdut uns 130.000 vots respecte a CiU a les municipals del 2015, la qual cosa l’ha situat com a tercera força en el còmput global en vots per darrere d'Esquerra i el PSC. Qui sí que ha fet autocrítica és el president del PDECat, David Bonvehí, que ha admès que els resultats no són bons a Barcelona i a l'àrea metropolitana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bonvehí ha comparegut més tard que Batet, en una altra seu (al carrer Francolí de Barcelona), també per fer balanç de les municipals. De fet, hi ha hagut malestar, a l'executiva del PDECat, perquè ha sigut Batet qui ha sortit a valorar les municipals. Bonvehí, tot i treure pit del resultat, també pel triomf de les europees, ha assegurat que "cal fer autocrítica" a Barcelona i a l'àrea metropolitana. També ha dit que el lloc on han aconseguit més bons resultats al territori han sigut als municipis amb candidats del PDECat i amb trajectòria a Convergència. "Reivindico que JxCat ha sigut una bona marca electoral gràcies als candidats del PDECat. JxCat té sentit si el PDECat hi és", ha afirmat Bonvehí, assegurant que JxCat s'ha consolidat com a formació política en aquest cicle electoral.

Puigdemont, que ha participat en la roda de premsa de JxCat des de Waterloo, ha dit que era "indispensable" fer un balanç d'èxits i de fracassos del resultat, però s'ha reafirmat que la formació política "ha superat expectatives" en un clima "d'hostilitat". També ha cridat a refer la unitat estratègica de l'independentisme, ara que ha passat el cicle electoral, per poder afrontar els pròxims mesos en què el Tribunal Suprem emetrà la sentència de l'1 d'Octubre. En tot cas, ha negat que JxCat hagi optat per una estratègia més dura que Esquerra els últims mesos, situada en l'independentisme més pragmàtic, per reivindicar la tradició moderada del seu espai polític: "Les dues formacions polítiques tenim l'estratègia d'una República independent".

Bonvehí també s’ha referit a les qüestions internes de la formació. Ara que ha passat el cicle electoral, ha dit que cal una “reflexió profunda” per reordenar JxCat. Ha dit que fins el 15 de juny es centraran en la constitució dels ajuntaments, però que, a partir de llavors, iniciaran el debat intern per concretar com s’acaben articulant. Bonvehí ha dit que aquesta setmana serà a Soto del Real amb els presos i iniciarà una interlocució amb els dirigents del PDECat i de JxCat. Ha descartat, però, ara per ara, contactes amb la Crida, que ha definit com una associació i no un “actor polític”.

Artadi estén la mà a Maragall

En el cas de Barcelona, on JxCat ha perdut la meitat dels regidors i s'ha quedat amb cinc representants al consistori, la número dos, Elsa Artadi, ha considerat que Esquerra ha aglutinat el "vot útil" perquè les enquestes la situaven com a possible guanyadora. En tot cas, ha estès la mà a l'alcaldable republicà per forjar un govern de coalició a la ciutat. "La gent ha votat independentista i canvi" a Barcelona, ha conclòs.

Puigdemont ha afegit que "no han sigut tractats amb neutralitat" pels mitjans de comunicació: "No hi ha hagut la mateixa actitud o comportament".

L’expresident sí que ha admès, amb tot, que a l'àrea metropolitana JxCat ha obtingut un mal resultat, i ha assegurat que cal analitzar quin és el problema. "No és nou", ha afirmat, recordant que a Santa Coloma de Gramenet i Cornellà ja no tenien regidors el 2015. Ahir es va afegir a la llista l'Hospitalet de Llobregat i, a Badalona, es van quedar amb només un representant. "Sabem que tenim un problema, però no només nosaltres, l'independentisme també", ha dit.

Bonvehí demana fer "autocrítica" després del resultat a Barcelona i a l'àrea metropolitana de JxCat

"L'acta me l'han donat els ciutadans"

Pel que fa a les eleccions europees, Puigdemont s'ha mostrat convençut que podrà recollir l'acta d'eurodiputat i ser membre efectiu de les institucions europees. "L'acta d'eurodiputat me l'han donat els ciutadans", ha afirmat des de Bèlgica. Tot i això, ha assumit que l'Estat plantarà "batalla jurídica" per evitar que pugui exercir com a representant europeu: "Estem preparats". També ha afegit que el faria "molt feliç" poder treballar "colze a colze" amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a les institucions europees, perquè també ha sortit elegit.

Artadi ha afegit que l'independentisme ha obtingut un "gran resultat" i que per primer cop ha fregat el 50% dels sufragis, una fita que no havia aconseguit encara en cap cita electoral.

stats