Política 05/11/2020

JxCat triarà el seu presidenciable el 28 i 29 de novembre

El termini per presentar candidatures anirà de dilluns a dimecres que ve

Núria Orriols
3 min
Quim Torra amb Laura Borràs, Damià Calvet i Jordi Puigneró en un acte recent.

BarcelonaJxCat ja té reglament de primàries, que la militància validarà aquest cap de setmana, i preveu escollir el seu candidat a la presidència de la Generalitat el 28 i 29 de novembre (primera urna). De dilluns a dimecres que ve els que vulguin ser candidats podran presentar candidatures i hi haurà campanya fins a finals de mes. Després es començarà l'elecció dels llocs de sortida de Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona, de manera que es triaran els caps de llista de les demarcacions a mitjans de desembre (segona urna). Per últim, la militància ratificarà o no la resta de la llista, que crearà la direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va explicar l'ARA, el reglament preveu que la militància triï el presidenciable al govern de la Generalitat, el candidat efectiu, una posició a la qual han mostrat predisposició a presentar-s'hi la diputada al Congrés de Diputats Laura Borràs i els consellers Damià Calvet i Ramon Tremosa. El nom del titular de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, també havia estat sobre la taula. Ara bé, un cop exposat el reglament de primàries, que l'executiva nacional ha debatut diverses vegades abans d'enllestir-lo, han de decidir si finalment fan el pas.

I quin serà el rol de l'expresident Carles Puigdemont? No està decidit, encara. Segons fonts consultades per l'ARA, dilluns durant l'executiva se li va traslladar la petició que es torni a presentar a les eleccions catalanes. Ell mateix va dir en la campanya dels comicis europeus que no deixarà l'acta d'europarlamentari -li atorga immunitat- i que això és incompatible amb recollir l'acta al Parlament de Catalunya. Per tant, bona part de les fonts consultades assumeixen que no ho farà com a presidenciable (primera urna), malgrat les veus de JxCat que pressionen en aquest sentit. Una de les opcions que hi ha és que es presenti per la segona urna i acabi de número dos a la llista, sent així també un reclam electoral per al partit però sense recórrer al relat del 2017 d'un eventual retorn si era escollit. Fonts del partit asseguren que, sigui quina sigui la decisió que prengui, per anar a la llista es presentarà al procés de primàries.

Els candidats a la Generalitat necessiten fins a 100 avals per presentar-se, i no se n'acceptaran més d'aquest centenar. D'aquesta manera la direcció ha volgut evitar que hi hagi una competència prèvia a la votació, ja que el fet que hi pugui haver candidats que recullin més avals que altres podria convertir-ho en una avantsala del resultat. Algunes veus de JxCat, però, han interpretat aquesta limitació com una manera d'evitar que la candidatura més popular -la majoria de veus apunten a Laura Borràs- sobresurti d'entrada davant la militància.

Llocs de sortida: segona urna

Després d'escollir el candidat a la presidència de la Generalitat els dies 28 i 29 de novembre, s'obrirà el període per triar els llocs de sortida de la llista. Per tant, els candidats a la presidència de la Generalitat que no hagin estat escollits es poden presentar per anar en llocs de sortida. Es triaran de la posició 2 a la 10 per Barcelona; de la 1 a la 3 per Tarragona i per Lleida i de la 1 a la 4 per Girona. Seran llistes obertes, però els militants només podran triar 6 candidats per Barcelona (de les 9 posicions possibles), 2 a Tarragona i Lleida (de 3 possibles) i 3 a Girona (de 4 possibles), per evitar, segons la direcció, que grups organitzats dins el partit aconsegueixin copar tots els llocs de sortida.

El resultat d'aquesta votació passarà el filtre de la direcció, ja que haurà de reordenar la llista perquè sigui cremallera.

Finalment, la resta de la candidatura es farà a través d'una proposta de la direcció que haurà de validar la militància. En funció del resultat -la militància votarà els candidats individualment-, la direcció els haurà d'ordenar de més a menys suport d'acord amb els equilibris de gènere i territorials, apunten des del partit.

La candidatura estarà completa a mitjans del mes de desembre, just abans que es dissolgui el Parlament el dia 22 per a les eleccions del 14 de febrer.

stats