PROCÉS SOBIRANISTA
Política 07/06/2016

JxSí, CSQP i la CUP donen llum verda a la tramitació per urgència de la primera llei de desconnexió

El PSC i C's s'abstenen en la Mesa del Parlament, tot i que els lletrats de la cambra asseguren que la norma sobre l'Agència Catalana de Protecció Social s'adapta al marc competencial vigent

Europa Press
2 min
La Mesa del Parlament, reunida aquest dimarts

BarcelonaLa Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts per la via d'urgència la proposició de llei de l'Agència Catalana de Protecció Social, registrada la setmana passada per JxSí i la CUP com a part d'una de les tres lleis de desconnexió: la de seguretat social. L'admissió ha comptat amb els vots favorables de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, i l'abstenció de PSC i C's, mentre que el PP –que pot participar a les reunions però no votar perquè no té representació a la Mesa– ha mostrat el seu rebuig, segons han explicat fonts parlamentàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts socialistes han detallat a Europa Press que s'han abstingut perquè els lletrats del Parlament han indicat davant dels membres de la Mesa que la proposició de llei encaixa en la normativa autonòmica i no vulnera la Constitució. C's ha exigit un informe per escrit als serveis jurídics de la cambra per conèixer la legalitat del document i els lletrats han optat per indicar verbalment que s'adapta a les competències autonòmiques de la Generalitat. El grup d'Inés Arrimadas, però, entén que cal un informe per escrit i per aquesta raó ha optat per abstenir-se, segons fonts pròximes.

Després que la Mesa hagi admès a tràmit el projecte, s'obrirà el període d'esmenes, en primera instància les de la totalitat. Quan finalitzi aquest període, el text haurà d'afrontar el debat a la totalitat al ple, però a causa dels tempos parlamentaris no es preveu que pugui ser abans de l'última sessió de la cambra abans de l'aturada d'estiu, prevista per a finals de juliol.

El text ha estat tramitat finalment per JxSí i la CUP com a grups i no com a treball de la ponència conjunta sobre la seguretat social catalana, en què només participen aquestes dues formacions –la resta s'hi ha negat a participar–.

El ple de pressupostos

La Mesa també ha abordat aquest dimarts una petició del Govern per canviar l'ordre del dia del ple sobre pressupostos d'aquesta setmana. La previsió inicial era que dimecres se celebrés la sessió de control al Govern i es debatessin els pressupostos, i que dijous s'abordés la llei d'acompanyament dels comptes.

Tot i això, l'executiu ha demanat posposar a dijous la sessió de control i traslladar el debat de la llei d'acompanyament dels pressupostos a dimecres. Així es concentraria en una sola jornada tots els temes relacionats amb els comptes. Aquesta qüestió es resoldrà el mateix dimecres, quan comenci el ple, moment en què els diputats hauran de validar o no el canvi.

stats