PROCÉS SOBIRANISTA
Política 29/03/2016

JxSí insta la CUP a admetre que el Govern està complint

La mesa debat avui sobre la moció per revalidar el 9-N

Sara González
3 min
La mesa del Parlament decidirà dimarts si admet a tràmit la moció de la CUP perquè en el pròxim ple es voti la ratificació de la declaració del 9-N.

BarcelonaSense cap conversa ni cap gest d’apropament: així arriben aquest dimarts Junts pel Sí i la CUP a la reunió de la mesa del Parlament. L’òrgan afrontarà un nou episodi que posarà a prova la consistència d’un acord de Govern que cada vegada suma més entrebancs. Sobre la taula hi ha decidir si la moció presentada pels anticapitalistes per ratificar la declaració de ruptura del 9-N anul·lada pel Tribunal Constitucional es debat o no en el ple de la setmana vinent. Per a la CUP, aquesta és una oportunitat clau perquè el govern de Carles Puigdemont refermi el compromís amb la desobediència a l’Estat i el full de ruta de desconnexió en un termini de 18 mesos. Però per al grup majoritari a la Cambra, la iniciativa no és més que un desafiament del seu soci preferent per marcar perfil propi i buscar contradiccions entre CDC i ERC, ara que s’han de presentar els pressupostos del 2016.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"¿Cada setmana hem de votar que estem convençuts? Em sembla que això voreja el ridícul", va dir ahir el líder de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, en una entrevista a Europa Press. El dirigent de CDC va acusar els anticapitalistes de buscar "un rèdit partidista" amb la seva acció. El malestar amb la CUP és general dins de JxSí, i la direcció de la coalició es reunirà de forma urgent aquest matí per acordar com afronta una acció que reconeixen que ha caigut com una "galleda d’aigua freda". Si la moció s’admet a tràmit –JxSí té majoria a la mesa–, una de les opcions que sospesa és que el text no formi part de l’ordre del dia del ple del 6 i 7 d’abril sinó del següent, decisió que es prendria a la reunió de la junta de portaveus. Així es guanyaria temps per negociar canvis en el text amb la CUP.

D’entrada, el grup de l’esquerra anticapitalista no veu motius ni perquè la moció no sigui admesa a tràmit –un formalisme que ja no es va produir la setmana passada– ni perquè s’ajorni el debat al ple, però està disposada a negociar qüestions de redactat que no afectin el contingut. "Creiem que la moció és pertinent i hi lluitarem", asseguren fonts de la CUP. Fonts de JxSí expliquen que durant la jornada d’avui demanaran quin és "l’objectiu real" de tornar a votar una declaració que, diuen, s’està complint, ja que el Parlament ha aprovat el pla de xoc de cara als pressupostos –per als quals el Govern no té el suport garantit– i s’estan posant en marxa les ponències de les tres lleis de la desconnexió. Des de JxSí intentaran que la CUP "actualitzi" el text amb els compliments que s’han fet fins ara.

Un text polèmic

El text de la moció, a més d’instar a reconèixer la vigència de la declaració del 9-N i que no s’atenguin les sentències del TC, reclama que es desplegui el conjunt dels annexos en 30 dies. També demana que el Govern desatengui els requeriments de l’Audiència Nacional, que persegueix els ajuntaments que han reproduït i aprovat la resolució rupturista. La moció dóna suport explícit a tots els ajuntaments que estan en el punt de mira per haver aprovat textos independentistes. De fet, la CUP té el regidor de Vic Joan Coma imputat per haver donat suport a la declaració del 9-N. En aquest sentit, també fa una petició als Mossos perquè, com a policia judicial, no executin aquest tipus de requeriments referits al procés de desconnexió.

Els anticapitalistes busquen, en definitiva, un suport explícit a la desobediència després que el Govern hagi utilitzat argúcies legals per evitar el xoc directe amb el TC amb qüestions com el canvi de nom de la conselleria d’Exteriors o les ponències de les lleis de desconnexió, i un compromís amb el termini de 18 mesos per a la independència que alguns membres del Govern ja han donat per fet que no es complirà.

stats