Política 15/09/2017

La mesa del Parlament acorda posposar el ple de la setmana que ve per la situació política

JxSí i la CUP han demanat que no se celebrés el ple perquè no coincidís amb la campanya de l'1-O

N.orriols
2 min
JxSí i la CUP forcen la suspensió del ple perquè no coincideixi amb la campanya de l'1-O

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han unit forces aquest divendres a la junta de portaveus al Parlament per posposar el ple que estava previst per a la setmana que ve, per tal que no coincideixi amb la campanya del referèndum de l'1-O. La majoria independentista manté així la pràctica habitual en període d'eleccions: la suspensió de l'activitat parlamentària. Tanmateix, normalment és una qüestió que es consensua entre tots els grups i, aquest cop, Junts pel Sí i la CUP ho han imposat per majoria malgrat l'oposició de la resta de partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Parlament, un cop escoltada la junta de portaveus, ha decidit posposar el ple per a una altra data amb els vots de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, amb els del PSC i Ciutadans en contra. Se celebrarà al final del període de sessions, el 20 i 21 de desembre. Segons fonts de CSQP la decisió s'ha pres per la situació política i les "circumstàncies excepcionals".

La decisió arriba després d'un canvi de parer de Junts pel Sí. Dimarts, en la reunió de la mesa i la junta de portaveus, la coalició independentista no va donar suport a la petició de la CUP de suspendre el ple previst per als dies 20 i 21 de setembre. El diputat de Junts pel Sí Chakir El Homrani ha argumentat que l'escenari des de dimarts ha "canviat molt", fent referència a les noves querelles contra la Sindicatura Electoral, els presidents de l'AMI i l'ACM, i l'actuació de la policia requisant material del referèndum.

L'oposició no veu justificada la decisió de la majoria independentista i l'ha qualificat d'"arbitrària". Els grups mantenen que s'està fent un "ús partidista" del Parlament perquè consideren que no hi ha cap campanya del referèndum.

Arrimadas diu que els independentistes "tanquen el Parlament"

El grup més bel·ligerant contra la decisió de la majoria independentista ha sigut Ciutadans. La líder de la formació taronja, Inés Arrimadas, ha parlat de "caciquisme" en referència a la suspensió del ple i ha assegurat que el que volen els independentistes és "tancar el Parlament". Ha denunciat que Junts pel Sí i la CUP tracten el Parlament com un "club privat" del Procés i ha criticat el president, Carles Puigdemont, per no sotmetre's a la sessió de control. També ha lamentat que encara no hagi comparegut per parlar sobre corrupció o seguretat.

stats