Política 16/05/2017

JxSí negocia a la baixa el compromís de portar el referèndum a la Comissió de Venècia

Les esmenes que ha presentat a la moció de CSQP parlen d'intentar assolir els estàndards internacionals en la convocatòria

Aleix Moldes
1 min
El portaveu del grup parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, amb Marta Rovira (ERC) al fons.

BarcelonaFa uns quants dies que JxSí avalua com respondre a la petició de CSQP de portar els preparatius del referèndum a la Comissió de Venècia. Aquest dimarts finalment la coalició independentista ha decidit negociar a la baixa la moció dels comuns i evitar que el Parlament insti el Govern a buscar l'aval de Venècia a la consulta de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

JxSí accepta que l'executiu "posi en coneixement de la Comissió de Venècia la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya expressada en el mandat del Parlament sobre la celebració d'un referèndum d'independència pactat i acordat". És a dir, explicar als experts de la Comissió que els catalans volen majoritàriament el referèndum sense aportar cap material sobre els preparatius de la votació.

Les esmenes han sigut registrades aquest dimarts a la tarda. JxSí també es compromet a "posar en marxa totes les iniciatives possibles per complir amb els estàndards internacionals establerts en el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia". L'objectiu, segons subratllen, és desenvolupar el referèndum "amb les garanties democràtiques que han de facilitar el reconeixement internacional del resultat".

La CUP també ha esmenat el text de CSQP. Els anticapitalistes també rebutgen buscar l'aval al referèndum de la Comissió de Venècia, però es mostren partidaris de seguir els codi de bones pràctiques. Ara bé, justifiquen els motius pels quals Catalunya no podrà complir amb tots els requisits: "L'autogovern està escapçat, intervingut i emmordassat".

stats