Política 28/09/2015

JxSí obté l’aval de les urnes però haurà de negociar al Parlament

Mas promet “concòrdia i integració” envers l’Estat per implantar el mandat

Oriol March
3 min
La candidatura de Junts pel Sí, liderada per Raül Romeva, ha obtingut lleugerament menys vots que la suma de CiU i ERC a les eleccions del 2012.

BarcelonaEls candidats de Junts pel Sí s’han passat la campanya repetint la necessitat d’obtenir un “mandat democràtic” a les urnes que permetés treballar per la independència immediatament després de les eleccions. I, segons van assenyalar ahir Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras, els principals dirigents de la llista sobiranista integrada per CDC i ERC, el 27-S ha atorgat tota la legitimitat al programa independentista que propugna la candidatura i que també defensa, amb matisos importants, una CUP convertida en actor protagonista de la pròxima legislatura, ja que serà bàsica per a la governabilitat del país. “La responsabilitat que tenim és complir el mandat democràtic amb tothom”, va prometre Romeva, acompanyat de la plana major de la candidatura amb el Born com a escenari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Administrarem amb cohesió i integració aquesta victòria, i tindrem actitud de concòrdia respecte a Espanya, Europa i el món”, va prometre Mas. L’escenari que s’obre al Parlament, amb l’obtenció de 62 diputats -els mateixos que va obtenir CiU l’any 2010-, obligarà la coalició a negociar amb l’esquerra independentista els passos del procés i, fins i tot, la presidència de la Generalitat. Amb el resultat damunt la taula, caldria almenys un vot afirmatiu de la CUP per reelegir Mas com a cap de la principal institució del país.

“A les institucions i al carrer”

Junqueras, que durant mesos es va resistir a la llista unitària, va ser el primer a parlar quan l’escrutini ja superava el 70% dels vots. Ho va fer amb contundència: “El sí ha guanyat en escons i ha guanyat en vots. Fa anys que treballàvem per tenir un mandat per la independència, i aquesta nit el tenim. Als ulls de la nostra societat, l’independentisme ha guanyat i té majoria per tirar endavant aquest projecte”. “En les properes setmanes ens pertocarà des de les institucions i el carrer posar tots els fonaments per fer possible aquesta Catalunya independent en què hem cregut i en què hem treballat”, va afegir Junqueras.

Els estrategs de la candidatura treballen amb l’escenari de constituir el Parlament “a mitjans d’octubre”, segons fonts consultades. A la cambra s’hi formarà un grup parlamentari -encara s’ha de pactar la fórmula exacta- que tindria llibertat de vot en aspectes aliens al procés, i després vindrà la feina de formar un Govern situat més a l’esquerra en polítiques socials que els dos últims executius de CiU encarregat també de gestionar el dia a dia. “Tenim molta feina per fer. No afluixarem. Tenim un mandat, sabem què vol dir, hem guanyat amb tot en contra, i això ens dóna una força enorme”, va defensar Mas.

El president va demanar a les altres forces que acceptin el resultat, i Romeva es va comprometre a integrar en el nou projecte de país tots els que ahir es van posicionar amb el no. “El dic s’ha trencat, comencem a treballar amb tothom”, va argumentar el cap de llista, que desperta més simpaties que Mas dins de la CUP per ser president. El resultat deixa obert un escenari incert per aspectes de gestió quotidiana com l’aprovació de pressupostos.

El futur de la fórmula

¿Quin recorregut té la fórmula electoral de Junts pel Sí? “No tindria sentit presentar-nos separats als comicis al Congrés del desembre”, han assenyalat a l’ARA diversos dirigents nacionalistes consultats. “També allà s’ha de fer una demostració de força”, apunten aquestes fonts. L’esquema, segons veus consultades, apunta a trobar un “independent de prestigi” que repeteixi una victòria clara.

A ERC hi ha la certesa que CDC plantejarà una oferta per repetir la coalició a Madrid. “Ja veurem què passarà, però el més probable és que ells vulguin revalidar la fórmula”, admetia aquesta setmana un dirigent republicà. “L’ofensiva serà forta, això segur”, apunta una altra veu consultada. De fet, Mas ja va plantejar a Junqueras repetir la coalició a les espanyoles, però el líder republicà va defensar que no era el moment de tractar la qüestió. “El que ha de quedar clar és que a les eleccions constituents [previstes per d’aquí un màxim de divuit mesos, segons el full de ruta pactat] hi anirem separats”, consideren els republicans.

Encara falten mesos per a les espanyoles. Mentrestant, Junts pel Sí haurà de gestionar el mandat amb un peu al Parlament i un altre en el flanc exterior. Comença el pols.

stats