Política 30/11/2015

JxSí referma Mas com a candidat i exigeix a la CUP demostrar "amb fets" la seva voluntat d'acord

Romeva avisa l'esquerra independentista que hi ha poc marge i els apressa a analitzar a fons la proposta del consell de presidència

Gerard Pruna
3 min

BarcelonaDesprés de reunir-se al Parlament a la tarda i gairebé 24 hores després de la jornada de debat nacional que la CUP va celebrar a Manresa i instants després d'un nou revés -haver perdut un senador-, la direcció de JxSí ha decidit sortir en roda de premsa a donar resposta a l'esquerra independentista, una resposta doble: el candidat "ha estat, és i serà" Artur Mas i toca a la CUP "demostrar amb fets" que vol un acord i posicionar-se sobre la proposta de consell de presidència que va avançar l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa amb la plana major del grup parlamentari per donar imatge d'unitat, Raül Romeva ha assegurat que era necessari comparèixer després de la jornada de debat, i de les últimes setmanes de "discreció i prudència". El cap de llista de JxSí en les últimes eleccions ha defensat que el mandat de les urnes era pels 72 diputats –els de JxSí i la CUP– i ha destacat que fins ara hi ha hagut resultats prou significatius.

Arribats a aquest punt, Romeva ha demanat a la CUP "demostrar amb fets" la seva voluntat d'acord en la creació d'un Govern que pugui aplicar el mandat de les urnes, i ha reivindicat els passos fets fins ara per la candidatura unitària, adaptant-se fins i tot, ha dit, als tempos de negociació de l'esquerra independentista.

JxSí ha apressat la CUP a arribar a un acord per, entre altres aspectes, poder dur a la pràctica la declaració de ruptura i el seu annex que fa referència al pla de xoc social i no deixar "en situació de fragilitat sectors especialment vulnerables", així com posar en marxa el procés constituent que permeti passar d'un estadi autonòmic cap a una república catalana. A més, ha subratllat la necessitat de tenir un Govern fort que pugui respondre a les agressions de l'Estat.

Aval a Mas

Un cop analitzats aquests aspectes, Romeva ha abordat el qui: "El candidat a la presidència és Mas, no ha canviat. Mai ha estat en qüestió". Tot i reconèixer que "és legítim" que la CUP vulgui un altre candidat, cal trobar un punt d'acord, i ha reivindicat que JxSí s'ha mogut amb propostes com la del consell de presidència que va avançar l'ARA. Romeva ha descartat taxativament que ell pugui ser un candidat alternatiu a Artur Mas si no hi ha acord abans: "Aquesta no ha estat, ni és, ni serà una opció que estigui sobre la taula".

Romeva ha argumentat que, si es deixa de banda el nom d'Artur Mas, en la resta de taules de negociació s'ha avançat molt, i ha demanat a l'esquerra independentista que analitzi bé la proposta d'un consell de presidència que JxSí va posar sobre la taula i sobre la qual, ha lamentat, no es va preguntar ahir explícitament a les bases de la CUP. "Es tracta que valorin aquesta proposta, així de senzill", ha conclòs, i ha lamentat que sí que es consultés sobre una possibilitat –la d'un candidat alternatiu a Mas– "que no està sobre la taula de negociacions".

El 20-D i el nou calendari

La nova negativa de la CUP a investir Mas altera la voluntat de JxSí d'arribar a un acord abans que comenci la campanya de les eleccions espanyoles. Tot i que Romeva ha defensat que seguiran treballant perquè hi hagi un pacte "com més aviat millor", ha reconegut que hi ha temps fins al 9 de gener per arribar a un acord. "No és la nostra opció ni és desitjable, però és possible".

stats