Política 15/02/2012

Rajoy admet que les reformes "no produiran efectes a curt termini"

El president espanyol justifica la reforma laboral perquè la del PSOE "no servia de res". El PSOE acusa el PP de mentir

Joan Faus
2 min
Rajoy, Gallardón i Santamaría al Congrés

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha admès avui que les reformes impulsades "no produiran efectes a curt termini" per la situació de l'economia espanyola i per l'entorn internacional, però que establiran les “bases” per créixer de manera “sostenible” en el futur. Així ha respost Rajoy a les preguntes del secretari general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, en la sessió de control al govern al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE ha acusat el govern del PP de mentir sobre la reforma laboral, que va aprovar el passat divendres. Rubalcaba ha recriminat a Rajoy que va dir durant la campanya electoral que “no abaixaria [el cost de] l'acomiadament”. Rubalcaba ha considerat que la reforma ha establert “un any d'acomiadament lliure i gratuït”, i suposa una “esmena a la totalitat del sistema de relacions laborals” que “no és la forma de crear ocupació”.

Rajoy ha respost que la reforma laboral impulsada per l'últim executiu del PSOE “no servia de res” i que l'acomiadament amb una indemnització de 20 dies per any treballat ja existia, però “no funcionava perquè estava mal redactada”.

La reforma laboral ha protagonitzat també l'estrena de Soraya Rodríguez com a portaveu del grup socialista al Congrés. En una actitud tranquil·la, Rodríguez ha tornat a acusar al govern de mentir en ocultar que la reforma facilita la rebaixa dels sous i animar els agents socials a arribar a un pacte per després “desconèixer totalment” l'acord. “Només diuen la veritat a Brussel·les, a micròfon tancat. És una reforma que debilita els drets dels treballadors i la cohesió social. Els demano que rectifiquin”, ha dit.

En la rèplica, la vicepresidenta i portaveu de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha mostrat més segura i agressiva que la debutant. Sáenz de Santamaría ha acusat el PSOE de tenir “molta desqualificació”, però “poc argument”, i els ha recordat que va ser un govern socialista el que va aixecar el límit de contractes temporals –que ara és de dos anys– i va impulsar l'acomiadament amb indemnitzacions de 20 i 33 dies. “L'acomiadament fàcil és el que ens ha col·locat en 5,3 milions d'aturats”, ha subratllat.

stats