Política 04/08/2017

La campanya unitària pel 'sí' al referèndum comença el 15 de setembre

Entitats i partits a favor del sí organitzaran tres grans actes, el principal a Barcelona

Mireia Esteve
4 min
Representants d'entitats i partits polítics sobiranistes a l'acte de presentació de la campanya unitària pel 'sí' al referèndum

BarcelonaLa campanya unitària pel sí al referèndum ja té data d’inici: el divendres 15 de setembre. Així ho va anunciar ahir el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, en una roda de premsa a la plaça del Rei de Barcelona. Entitats i partits sobiranistes organitzaran conjuntament els tres grans actes que tindrà la campanya durant les dues setmanes prèvies a l’1 d’octubre. “Serà la campanya més important de totes les que s’han fet al país”, va assegurar Sànchez. Per anar escalfant motors, però, tant l’ANC i Òmnium com els partits independentistes ja fa setmanes que han iniciat les seves pròpies campanyes, que s’allargaran fins que es doni el tret de sortida als actes conjunts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que ahir el president de l’ANC no va revelar cap detall d’aquests tres grans actes, sí que va anunciar que un d’ells tindria lloc a Barcelona. La campanya unitària per demanar el vot afirmatiu a l’1-O, per tant, començarà tot just dues setmanes abans de la data marcada pel Govern per posar les urnes. L’objectiu inicial, però, era que hagués començat quatre mesos abans. Les entitats i els tres partits partidaris del sí havien marcat el mes de maig -just quan el Pacte Nacional pel Referèndum va acabar la feina- per iniciar les accions unitàries. Tot i que ja fa setmanes tots ells fan actes pel territori, ahir l’independentisme en bloc va voler donar una “imatge d’unitat” , tal com va afirmar el líder de Demòcrates, Antoni Castellà. A la plaça del Rei hi havia representants dels tres partits i les entitats, com el coordinador d’organització del PDECat, David Bonvehí; el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià; l’exdiputat i portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, a més de membres de MES, Òmnium i l’AMI, entre d’altres.

Mig milió de domassos

Com a pas previ als actes unitaris del setembre, ahir l’ANC també va aprofitar l’avinentesa per explicar que preveuen “multiplicar per quatre” els domassos amb bafarades del sí que van començar a repartir fa uns mesos en el marc de la campanya pel sí i arribar al mig milió. Així, el president de l’Assemblea va explicar que pretenen aglutinar “tots els colors del sí ” per tal que l’1-O “guanyi la sobirania” a Catalunya. I per començar a unir tots els “accents del sí”, l’ANC vol que la seva campanya sigui “coordinada” amb tots els actors i que “la gent” hi “prengui partit”. De fet, l’entitat sobiranista ha creat la Webdelsi.cat, on hi haurà un espai que inclourà tots els actes que organitzin partits i entitats sobiranistes des d’ara fins al 15 de setembre. “És una manera que tots els actors reconeguin els actes dels altres”, apunten fonts de l’Assemblea a l’ARA. La web també servirà per difondre arguments favorables a la independència i també comptarà amb un espai per inscriure’s com a voluntari i la possibilitat de fer aportacions econòmiques per finançar la campanya.

Més enllà dels actes propis de partits i entitats, ahir Sànchez també va voler mostrar total “confiança” en el Govern. “Som cavalls guanyadors en una cursa democràtica”, va sentenciar el president de l’ANC.

35.000 inscrits ja per la Diada

La campanya unitària que començarà el 15 de setembre tindrà com a prèvia la Diada. Les entitats sobiranistes volen centrar ara per ara els esforços en l’Onze de Setembre. De fet, Sànchez va assenyalar que ara mateix “l’acte unitari” de la Diada ja pot afirmar que serà “un èxit”. El president de l’Assemblea va explicar que hi ha 700 autocars organitzats i 35.000 persones inscrites a la mobilització prevista a la cruïlla entre el carrer Aragó i el passeig de Gràcia de Barcelona. Des d’Òmnium, Jordi Bosch va apel·lar a una “gran mobilització per defensar la democràcia”.

Per a Sànchez, aquesta Diada ha de servir “de pont” per arribar a l’1-O, però també ha de tornar a ser l’Onze de Setembre “del sí”. Com en els últims anys, la clau tornarà a estar en la mobilització social i en la capacitat del sobiranisme per fer sortir al carrer la gent.

L’ANC i Òmnium separen les campanyes, a diferència del 2014

A diferència del 2014, en què l’ANC i Òmnium van impulsar mesos abans del 9-N la campanya unitària Ara és l’hora, aquesta vegada els actes unitaris no començaran oficialment fins quinze dies abans dels referèndum. Aquest cop l’ANC i Òmnium han engegat per separat les seves pròpies campanyes -l’Assemblea lidera la Campanya pel sí, mentre que Òmnium ho fa amb la Crida per la democràcia -. Fonts de les entitats sobiranistes expliquen que s’han adonat que són “més efectius” si cada una “lidera” la seva pròpia campanya. De totes maneres, asseguren que l’ANC col·laborarà en les iniciatives d’Òmnium, i a l’inrevés, perquè “l’objectiu pel qual treballen és el mateix”. La naturalesa de les dues campanyes, però, és diferent: Òmnium se centra en les xarxes socials i la difusió de vídeos, mentre que l’ANC vol fer visible el síal territori.

stats