Política 14/10/2017

El secretariat de l'ANC escull Agustí Alcoberro com a nou vicepresident a dos dies perquè Sànchez acudeixi a l'Audiència

L'entitat insta el Govern a tancar "al més aviat possible" el camí cap a la independència

Núria Orriols
3 min
L'assemblea general ordinària de l'ANC a Tarragona. TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaRelleu a la vicepresidència de l'ANC. Natàlia Esteve, que fins ara ocupava el càrrec, ha decidit deixar-lo al·legant motius personals i l'escollit per substituir-la ha estat Agustí Alcoberro, que ja va ser un dels més votats en les anteriors eleccions al secretariat. S'ha enfrontat a la candidatura d'una altra candidata, Àngels Folch. La conjuntura és delicada tenint en compte que l'ANC està en el punt de mira de l'Audiència Nacional i el seu president, Jordi Sànchez, està acusat de sedició juntament amb el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Després de la trobada, Alcoberro ha llegit un manifest en què condemna la repressió de l'Estat i la violència policial en el referèndum de l'1 d'octubre. Així, després que el secretariat aprovés dijous per unanimitat exigir al Parlament que aixequés la suspensió de la declaració d'independència, Alcoberro ha instat el Govern a "tancar al més aviat possible el camí cap a la República Catalana".

D'acord amb els estatuts, els càrrecs orgànics s'escullen per majoria dins el secretariat després que els candidats presentin la seva candidatura. Serà demà mateix, doncs, que els secretaris que hi estiguin disposats faran el pas endavant. El nou vicepresident o vicepresidenta assumirà el càrrec en un moment determinant: la declaració d'independència està suspesa però segueix sobre la taula, el govern espanyol té a punt l'aplicació de l'article 155 i dilluns Sànchez i Cuixart tornen a declarar davant l'Audiència Nacional acusats de sedició.

Els estatuts fixen que "en cas d'absència del president", serà el vicepresident o vicepresidenta qui assumirà les seves funcions. Fonts del secretariat admeten que, tot i que és l'últim escenari que esperen, en cas que l'Audiència Nacional dicti mesures cautelars dilluns –com ara la presó preventiva–, ja s'ha lligat com es reorganitzaria la direcció de l'Assemblea. Fonts d'Òmnium també confirmen que si es produeix aquest supòsit amb Cuixart també tenen pactat com repartir-se les funcions internament.

Noves mobilitzacions la setmana que ve?

Un altre dels punts que abordarà el secretariat són les possibles mobilitzacions de la setmana que ve, tenint en compte el calendari. Com a mínim, l'ANC ha de valorar com dona resposta a la repressió en tres escenaris. El primer, que la jutge de l'Audiència Nacional dicti, a petició de la fiscalia, mesures cautelars com ara sancions econòmiques, la retirada de passaport o la presó preventiva, entre altres. El segon, la resposta al carrer si el govern espanyol tira endavant l'aplicació de l'article 155 un cop el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi contestat. Finalment, també ha de decidir com actuar si el Parlament declara la independència la setmana que ve, vista la resposta de l'Estat i la pressió de les últimes hores del mateix secretariat de l'ANC perquè Puigdemont aixequi la suspensió de la DUI.

El calendari té poc marge. De fet, el termini de Puigdemont per respondre a la Moncloa sobre si ha declarat o no la independència coincideix amb l'hora que Cuixart i Sànchez començaran a declarar a l'Audiència Nacional, les 10.00. N'hi ha que interpreten aquesta situació com que l'Estat utilitza com a "ostatges polítics" els presidents d'Òmnium i l'ANC. D'altres asseguren que jurídicament la magistrada no pot dictar presó cautelar perquè seria "prevaricar", ja que una mesura d'aquest tipus només es pot prendre per risc de fuga o eliminació de proves i per delicte continuat. Sànchez i Cuixart estan acusats de sedició per haver instigat les mobilitzacions del dia 20 i 21 de setembre en protesta contra les detencions de 14 persones relacionades amb l'organització del referèndum i l'escorcoll de diverses dependències de la Generalitat. La jutge considera que van actuar de forma "tumultuosa" per evitar la feina de la Guàrdia Civil. Tanmateix no hi va haver incidents violents en les concentracions davant la seu d'Economia i tampoc es van entorpir els escorcolls, que van acabar un parell d'hores abans que l'ANC i Òmnium desconvoquessin la mobilització a les 00.00.

stats